Медиците от болницата в Габрово протестираха отново, родилното отделение в Ямбол затваря

Медиците от болницата в Габрово протестираха отново, родилното отделение в Ямбол затваря

Медици от областната болница в Габрово се събраха в понеделник на нов протест с искания за достойно заплащане и по-добри условия на труд.

Шейсетина медицинки сестри, лаборантни, физиотерапевти от областната болница в Габрово излязоха за трети път на протест пред здравното заведение, съобщи БНР.

Недоволните от нивата на заплащане и условията на труд се оплакаха още, че са затрупани с ангажименти, които не се отчитат. Затова настояват да има адекватно разпределение на задълженията и правила в работата.

Медицинските специалисти предупредиха, че напрежението сред заетите със здравни грижи ескалира. Изразиха също така недоволство от действията на държавата и Министерството на здравеопазването, както и разочарованието си от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, синдикатите и Лекарския съюз.

Протестът продължава с изявления на заетите в различни отделения. Всички те изтъкват проблема със застаряването сред работещите, които полагат грижи за пациентите, и изброяват причините, а именно ниското заплащане и лошите условия на труд. 

Същевременно единственото в Ямболска област родилно отделение времено ще преустанови работата си от днес.

Единственият неонатолог в момента д-р Пенка Димитрова ще отсъства до средата на юли и дотогава родилното отделение ще бъде затворено, защото без неонатолог не може да работи.

Директорът на болницата д-р Панайот Диманов признава, че не е могъл да намери решение.

"В продължение на 5-6 месеца направихме всичко възможно, за да търсим лекари- неонатолози, които да дойдат да работят в нашата болница. Въпреки условията, които ние предлагаме, включително и достойно заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол. Обиколили сме почти половината България - София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна", каза той.

Д-р Диманов е на мнение, че в такива случаи трябва да има намеса и от страна на държавата.

"Всеки един изпълнителен директор или мой колега има този проблем, ние не произвеждаме лекари и сестри. Това е ангажимент на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването", допълни той

Неонатологът д-р Пенка Димитрова е безсилна в така създалата се ситуация. "Това са малки деца, които няма кой друг да обслужи в цялата област. Това са бебета, новородени, които имат нужда от специални грижи. Затова и няма хора. Тук е много интензивно, много натоварено. Всяка една секунда се променя ситуацията", каза тя.

Малкият брой акушер-гинеколози в болницата в Ямбол също е проблем. Според д-р Илко Славейков и след преустановяването на дейността на родилното отделение, спешните случаи ще се наложи да бъдат обслужвани, макар и на ръба на закона.

"Това, което лично мен ме притеснява като лекар - какво ще правя, как ще бъде законово оформено: спешните, които така или иначе ще се появят. Ако дойде една родилка с пълно разкритие какво ще ѝ кажа: "Качвай се на колата и отивай", защото в крайна сметка, хайде Ямбол си е Ямбол, казват съседният град е на 30 километра. Аз предпочитам да ме санкционират административно, че съм водил раждане без да имам дейност, отколкото да загубя родилка или бебе", каза д-р Славейков.

Споделяне

Още по темата

Още от България