Медиците от болницата във Велинград с колективна оставка

Недоволство срещу лошите условия и променящите се правила за лечение на Covid-19

Медиците от болницата във Велинград с колективна оставка

Медиците от  общинската болница във Велинград подадоха колективна оставка. В мотивите си те посочват, че стигат до крайното решение заради непрекъснато  променящите се правила и инструкции на здравните власти за работа с пациенти с Covid-19, съобщи бТВ.

Те продължават да лекуват пациенти, но настояват за среща с Националния оперативен щаб относно лечението на коронавируса.

Медиците твърдят, че болницата не разполага с условия за лечение на болни от коронавирус, въпреки всичко те лекуват такива пациенти.

В общинската болница се лекуват 7 души с Covid -19, а още петима са в изолатора със съмнение за коронавирус.

"Разочаровани сме от начина, по който получаваме разнопосочни указания и заповеди за лечението на пациенти с Covid -19", отбеляза д-р Ванков от неврологичното отделение. 

"Ние не сме хора, които се страхуват, избрали сме тази професия и разбираме рисковете за себе си и за семействата си, но в нашата болница нямаме условия за лечение на това заболяване", добави той.

Според него болницата, която е малка и построена през 1953 г., не отговаря на санитарно – хигиенните условия за бъде лекувани пациенти с коронавирус. 

"Има смесване на потоците на болни и здрави, а лекарите, които лекуват болните с коронавирус, дават консултации и в други отделения", посочи той. 

По думите му каквито и мерки да се вземат, не може да се гарантира, че други болни няма да бъдат заразени. 

Кунчев: Болницата във Велинград е лош пример

По-късно главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че болницата във Велиннград е лош пример, тъй като първоначално е декларирала готовност да лекува пациенти с коронавирус, а когато са се появили първите, са започнали оплакванията.

“Много ми е неприятно да коментирам такива случаи. Аз искам да попитам, когато 20 години назад в болницата във Велинград лекуваха пневмонии и вирусни инфекции, тогава там имаха ли условия? Болницата във Велинград беше обявена за такава, която може да лекува болни от Covid-19. Ръководството непрекъснато изтъкваше, че има готовност, че може да посреща такива пациенти, докато не дойдаха първите случаи. Сега обаче, когато тя трябва да влезе в действие, изведнъж се видя, че там персоналът не е готов, че болницата не е добре устроена“, каза той.

Кунчев посочи, че ако болните там имат нужда от по-квалифирицирана медицинска помощ, могат да бъдат приведени в Пазраджик, в София, или на други места.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?