Медиците от Либия поискаха европомощ за реинтеграция

Завърналите се от осемгодишен затвор в Либия български медицински сестри поискаха от Евросъюза план за действие, който да помогне за тяхната реинтеграция. В петък те се срещнаха с посланиците на останалите 26 страни от ЕС. На разговора, проведен в посолството на Португалия в София, не присъстваха Кристияна Вълчева и Снежана Димитрова.

В петък се навършва един месец от завръщането им от Либия. Освен, че са поставили исканията си, те са изказали своята благодарност на ЕС и институциите му за оказаната подкрепа за тяхното освобождаване.

"Има две страни в този зловещ, продължил повече от осем години процес  - едните жертви са заразените от СПИН деца и техните семейства, за което ние нямаме никаква вина и нищо общо с това, а другите  жертви сме седемте медици. Както се помогна на децата и на  семействата, така трябва да се помогне и на нас", каза след срещата д-р Здравко Георгиев.

На семействата на заразените със СПИН деца в Либия бяха дадени компенсации от по 1 милион щ.д. Преди време роднини на българските медици отправиха искане за същите компенсации, но темата бързо се потули заради негативния обществен отзвук.

Мариу Жезуш душ Сантуш, посланикът на Португалия, която в момента председателства ЕС, отклони въпроса като заяви, че оказването на помощ за реинтеграция е на първо място проблем на България.

“Първото нещо, което медиците трябва да направят, е да говорят с българските власти и да поставят своите проблеми и нужди и да ни държат информирани и ако можем, ние сме отворени да им помогнем”, заяви дипломатът.

Медиците казаха, че са горди със своята национална принадлежност. Според тях постигнатата свобода се дължи в голяма степен на това, че България е член на ЕС. Те благодариха на дипломатите за свободата си със ставане на крака.

Споделяне

Още от България