Медиците от “Пирогов” отлагат ефективната стачка с десет дни

На поредния протест медиците от “Пирогов” заявиха, че до 7-10 дни ще започнат ефективна стачка, въпреки че първоначално заплашиха, че това ще стане още на първи юни, стана ясно в четвъртък.

През следващите 5-6 дни протестиращите ще събират подписи от колегите си, тъй като за да започне ефективна стачка, те трябва да получат съгласието поне на половината от работещите в болницата.

Лекарите и сестрите, които започнаха протеста си на 18 май, настояват за по-високи заплати и модернизиране на апаратурата в лечебното заведение. Ако исканията им не бъдат изпълнение, те заплашиха със спиране на плановите операции, а преди ден блокираха улиците около “Пирогов”.

Междувременно депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване решиха, че другата седмица ще изслушат протестиращите медици и ръководството на болницата.

Директорът ѝ д-р Спас Спасков трябва да представи отчет за първите четири месеца на година и методологията, по която се формират заплатите в болницата.

Преди няколко той обясни, че “Пирогов” едва ли ще получи допълнително финансиране от здравното министерство, което вече е отпуснало над 4 млн. лева за ремонти. Според него исканията за връщане на стария статут на спешен институт също са неизпълними.

Междувременно от съсловната организация на лекарите настояват през следващата година да се отделя най-малко 6% от БВП за здравеопазване, при положение, че тази година парите в сектора са около 4.2% от БВП. В специална декларация Българският лекарски съюз настоява и за възстановяване на договорното начало и започване на преговори по рамковия договор за 2008 година.

Организацията подкрепя протеста на “Пирогов”, който според председателя ѝ д-р Андрей Кехайов е пример за цялостната криза в сектора.

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?