Медиците от “Пирогов” протестират с ленти “Аз лекувам от заплатата си”

Медиците от “Пирогов” протестират с ленти “Аз лекувам от заплатата си”

Медиците от “Пирогов” за пореден път излязоха във вторник сутрин на протест, като този път несъгласието си от ниското си възнаграждение те изразиха с включени сирени на линейките и едноминутно мълчание за българското здравеопазване.

Над 250 лекари, медицински сестри и санитари блокираха кръстовищата на булевардите "Цар Борис ІІІ" и "Пенчо Славейков". Те бяха закачили на реверите си розови ленти с надпис "Аз лекувам от заплатата си".

Председателят на стачния комитет в “Пирогов” Кръстьо Пенчев обясни, че това означава, че колкото повече хора лекуват в болницата, толкова по-малка заплата получават. Според протестиращите, държавата трябва да поеме оказването на спешна медицинска помощ.

Заплатите на лекарите са между 500 и 560 лв., каза Пенчев, като подчерта, че  медицинска сестра, работеща в "Пирогов", трябва да получава заплата, по-голяма от тази, която наскоро договориха протестиращите от столичния транспорт.

Преди месец, седмица преди евроизборите, шофьорите в София заплашиха с ефективна стачка, но след преговори с общината, те си извоюваха увеличение на заплатите с 200 лв. и така от 1 юни основното им възнаграждение стана 600 лв.

Протестиращите в "Пирогов" продължават преговорите със здравния министър Радослав Гайдарски, както и с представители на парламентарната комисия по здравеопазване. "Не искаме да се стига до ефективни стачни действия, но

болницата ни загива", коментира Пенчев. "Проблемите са много – ниско заплащане, амортизирана апаратура и статутът на болницата", добави той.

По думите му, в "Пирогов" няма излишни щатни бройки, а всеки ден лекари и медицински сестри напускат здравното заведение. Все още протестиращите нямат отговор на писмото, изпратено до премиера Сергей Станишев, в което искат спешна среща с него.

Зам.-шефът на здравната комисия в НС Тодор Кумчев (БСП) коментира пред БНР, че депутатите ще обърнат сериозно внимание на исканията на здравните работници. По повод изказването на министър Гайдарски, че страната може и без “Пирогов”, Кумчев каза, че алтернатива на Института има и трябва да се обърне внимание на другите лечебни заведения.

Заместник-председателят на здравната комисия не отрече, че заплатите на здравните работници са ниски, но едно дружество с колективен орган на управление, какъвто е “Пирогов”, може да компенсира недостига. Според него е необходимо болницата да направи сериозни структурни промени, за да може тя да функционира нормално като търговско дружество и така да се компенсират липсите както на нормални условия на работа, така и заплатите на медиците.

Протестиращите уточниха във вторник, че ефективни стачни действия предполагат работа на режим както през почивни дни и обслужване само на спешната помощ. Те обясниха, че имат подкрепа от столичната колегия на БЛС и от съсловната организация на лекарите.

Протестите и временната блокада на двата булеварда са разрешени от общината до 15 юни.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?