Медиците, полицаите и хората над 70 г. ще бъдат ваксинирани първи срещу Covid-19

НС одобри покупката на част от ваксините с политически разправии

Медиците, полицаите и хората над 70 г. ще бъдат ваксинирани първи срещу Covid-19

Първи срещу Covid-19 у нас ще бъдат ваксинирани лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които работят на първа линия, следвани от хората над 70-годишна възраст. Това предвижда имунизационният план, който е готов и предстои да бъде одобрен на заседание на кабинета в петък. Това обяви председателят на координационния съвет по ваксинирането Красимир Гигов след съвещание при премиера в четвъртък. Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че страната ще бъде разделена на 7 региона в логистиката по разпространението на ваксините, като и в момента продължава осигуряването на фризери за посрещането на първите дози, изискващи нискотемпературно съхранение.

"Готови сме да посрещнем ваксините и утре"

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините", каза Гигов.

Премиерът Бойко Борисов каза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно.

"Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат", заяви Борисов.

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че при изготвяненото на плана е взаимстван опита на Германия, СЗО и на други международни организации с доказан опит във ваксинирането и имунизацията.

Разделят страната на 7 региона за логистиката

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона.

В тях ще бъдат определени отговорни Регионални здравни инспекции, които ще играят ролята на координатори за съответния регион и ще осъществяват логистична връзка с останалите инспекции, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Мобилни пунктове в домеве за възрастни и училища

Той каза също, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо да се имунизира голяма група българи.

Този подход вероятно ще се приложи в домовете за възрастни хора и училищата.

Ваксината ще се поставя само с информираното съгласие на всеки един пациент. Тя ще се поставя от лекар, който ще преценява здравословното състояние на всеки човек, уточни Ангелов.

Обсъжда се включване на още една ваксина в европейското портфолио

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че се водят разговори за включването и на осма ваксина в европейското портфолио, в което България участва солидарно с другите страни.

"На последното заседание на борда за ваксини от 20-ти ноември беше обсъдено добавяне на осма ваксина към портфолиото: компанията Valneva с инактивирана ваксина. Намерението на ЕК е да се сключи споразумение за 30 млн. дози с двудозов режим на прилагане, като първите доставки ще са възможни в края на 2021 година. Това предстои да бъде обсъждано и на следващо заседание на този борд", каза Ангелов.

НС одобри покупката на част от ваксините с политически разправии 

В четвъртък парламентът одобри участието на България в сключените от ЕК предварителни споразумения за ваксини с компаниите AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand и сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV. Очаква се разширяване на европейското портфолио с още продукти, така че това не окончателният вариант на ваксините, които България се очаква да получи.

Очаквано темата стана повод за политически нападки. Първо от БСП поискаха премиерът да бъде изслушан за постигнатите договорености, а мнозинството отхвърли предложението под предлог, че не е работа на Борисов да обяснява за индикациите на ваксините и по темата ще отговаря здравният министър. По-късно беше отхвърлено и искането на левицата, че Министерският съвет се задължава да изготви ваксинационен план, тъй като такъв вече бил изготвен и утре предстои да се гласува в МС.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че премиерът Борисов иска да използва парламента като индулгенция за закупуване на ваксини. "Обществото е разделено по темата, а начинът да има сигурност, е да се гарантира информираността и прозрачността", допълни Нинова.

"Т.е. той е единственият, който може да ни даде обективна информация как приключиха тези преговори, какви ваксини са договорени, какви количества, на какви цени, безплатни, платени, задължителни, незадължителни. Тези въпроси не ги поставяме ние, поставя ги българското общество", каза тя.

От БСП поставиха и въпроса как е защитен националният ни интерес и защо българското правителство не е включило българска фирма в протежираните от ЕС държави, които могат да произведат ваксини и да получи финансиране. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?