Медиците получават и по 10 хил. лв. от държавата

Еднократна финансова помощ от по 10 хил. лв. отпусна правителството на петте български медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и палестинския лекар с български паспорт Ашраф ал Хаджудж. Решението бе гласувано на редовното правителствено заседание в четвъртък, два дни след като седемте медици се завърнаха в България след осем години в либийски затвори. По думите на премиера Станишев и външния министър Калфин решението за помощите не е прецедент, същите суми бяха отпуснати и след катастрофата край Бяла.

Средствата ще подпомогнат медиците в периода на адаптация в нормалния живот, каза Ивайло Калфин. Сега те се нуждаят от спешна финансова подкрепа, за да могат да си купят необходимите вещи, каза Сергей Станишев. Допълни, че много други българи също са в тежко положение и не може хората изкуствено да се делят на категории. Трудно е да се намери конкретният материален измерител, смята премиерът.

Министерският съвет ще намери форма да плати медицинските изследвания на завърналите си, лечението и пребиваването им в резиденция “Бояна”. Това вероятно ще стане чрез социалното министерство, като за целта ще се отделят необходимите средства, но точната сума не била изчислена.

Възможността за решаване на проблема със здравните и социалните им осигуровки за изминалите 8 и половина години ще бъде обсъдена след обстоен преглед на нормативната уредба, тъй като изисква промяна в няколко закона, отбелязаха от МС.

Междувременно Българският лекарски съюз възрази на решението на здравния министър Радослав Гайдарски, който издаде удостоверение, даващо право на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж да могат да работят във всяка болница в България, независимо, че не са практикували повече от 5 години. Министърът обясни, че говорил с медиците и не очаквал те започнат веднага медицинска практика, а да се възстановяват.

Освен това седмицата бяха обсипани с дарения, покани и обещания от частни фирми. Мобилният оператор Мобилтел ги дари с апартаменти в София и мобилни телефони, собственикът на в. “Стандарт” и ФК “Левски” Тодор Батков им откри сметки от по 10 хил. лв., Министерството на отбраната ги покани на безплатна почивка в базите си и т.н.

Първите здравни прегледи на завърналите се медици, както и на техните близки, вече приключиха във Военномедицинска академия, откъдето съобщиха, че състоянието им е добро.

Установени са обостряния на техни хронични заболявания като хипертония, заболявания на стомашно-чревния тракт, неврологични заболявания, остеохондроза, а при някои и гинекологични проблеми. Това е в резултат на тежкия стрес, на който са били подложени по време на ареста и престоя им в либийски затвори, посочват от ВМА. Оттам добавят, че възстановяването на нервната система при такива обстоятелства е строго индивидуален процес, който отнема време.

При д-р Здравко Георгиев хипертоничната криза, която той получи часове след кацането в София, е овладяна и сърдечният ритъм е нормализиран. Лекарите продължават със задълбочени и детайлизирани изследвания, включително и ядрено-магнитен резонанс, преди той да бъде изведен от клиниката за интензивно лечение в клиника за планово лечение, информират от ВМА.

Споделяне

Още по темата

Още от България