Медиците в „Пирогов” увеличават натиска за заплатите

Медиците в „Пирогов” увеличават натиска за заплатите

Арбитражна комисия започва да определя минималните дейности, които медиците в “Пирогов” трябва да извършват по време на стачка, съобщиха в четвъртък от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Тя е назначена в четвъртък от директора на Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА) Кирил Александров по искане на директора на болницата доц. д-р Спас Спасков.

Протестиращите лекари  съобщиха, че ако предприемат ефективни стачни действия, по тяхна преценка пациентите ще бъдат насочвани към други болници.

Министрите на финансите Пламен Орешарски и на здравеопазването Радослав Гайдарски спекулират с темата за заплатите на медицинския персонал в "Пирогов", казаха протестиращите. Те уточниха, че исканията им за увеличение са лекарската заплата да стане 1600 лева, а не 1600 евро както беше обявил публично министър Гайдарски преди дни. Медицинските сестри да получават по 800 лв. месечно, а санитарите по 400 лв., настояват още работещите в "Пирогов". Според техните изчисления, са нужни около 8 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията им през тази година, ако това стане от юли.

Здравните работници отново поискаха да се промени статутът на “Пирогов” и да се превърне в национална болница за спешна медицинска помощ, която да получава финансиране и от бюджета, и по клиничните пътеки.

Част от необходимите средства за лекарите може да дойде и по линия на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА), защото здравните работници са задължени да осигуряват 24-часова готовност за поемане на спешни случаи при възникване на бедствия в страната.

Освен това, лекарите могат да получават и финансиране от бюджета на Министерството на образованието и науката заради извършваната преподавателска и учебна дейност в болницата.

Протестиращите организираха митинг-шествие и връчиха декларация на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски и чрез служители на Министерския съвет – до премиера Сергей Станишев, който е на посещение в Брюксел.

От стачния комитет казаха, че ако протестът завърши без резултат, всички лекари ще напуснат болницата и в нея ще останат на работа само началниците на клиниките и управителното тяло.

Цинично е да се твърди, че страната няма пари, след като правителството отчита бюджетен излишък от над 500 млн.лв. само за първите три месеца на тази година, коментира депутатът от ОДС Иван Колчаков.

Според Антония Първанова (НДСВ), протестът в “Пирогов” не е само за заплати, а за реформа в здравеопазването. “Когато медиците излязат на улицата, това означава, че нещата в държавата са стигнали до нетърпимо положение”, каза Първанова и допълни, че именно тогава правителствата падат.

Атанас Щерев (НДСВ) призова работещите в “Пирогов” да продължават протеста си.

След като протестиращите медици връчиха декларация с исканията си за увеличаване на заплатите на здравния министър Радослав Гайдарски, той заяви пред журналисти, че протестиращите са насъсквани от „някои хора”. Който и да стане директор на болницата, заплатите на протестиращите лекари, медицински сестри и санитари няма да се увеличат, каза още министърът.

Той изрази готовност да преговаря с протестиращите, за да бъдат решени проблемите на болницата. Той обаче уточни, че сумата, която Министерството на здравеопазването заплаща за преминал през „Пирогов”, но не хоспитализиран, няма да се увеличи. В момента здравното министерство плаща за такъв случай по 20 лева на пациент.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?