Медийната комисия игнорира протестиращите журналисти от БНР

Снимка: БГНЕС

Медийната комисия в Народното събрание не пожела да изслуша в сряда протестиращите журналисти от БНР. Вместо да се занимаят с казуса, ресорните депутати решиха, че случващото се в медията не е техен проблем, тъй като не са нарушени правата на слушателите.

По думите на председателя на комисията и депутат от ПФ Полина Карастоянова казусът все още е в полето на трудово-правните отношения между синдикати и генералния директор Радослав Янкулов и даде да се разбере, че не смята за нужно парламентът да се намесва, докато не бъдат нарушени правата на слушателите.

Темата не беше включена в дневния ред на заседанието, но журналисти от БНР, които бяха отишли в парламента останаха търпеливо до края му, поискаха да получат възможност да изкажат становище и да чуят мнението на депутатите в последната точка "Разни", която по традиция е посветена на въпроси извън предварително обявения дневен ред.

По информация на "Дневник" в края на заседанието Карастоянова съобщила на колегите си, че е постъпило писмо от управителния съвет на БНР за актуалната ситуация и за развитието на взаимоотношенията в радиото, но то било само за тяхна информация.

Въпреки че очевидно става дума за една и съща тема, Карастоянова не пожела да изслуша и гледната точка на присъстващите журналисти, а просто закри заседанието заради изчерпването на дневния му ред.

"Недоволството в радиото, подкрепено от 100-150 души, подписали декларацията за оставка, но подклаждано от не повече от 10, демонстрира манипулация на интереси и претенции за "победа на всяка цена и независимо с какви средства", се казва в писмото на Янкулов до парламентаристите, цитирано от "Дневник".

"УС на БНР твърдо стои зад убеждението, че има пътища за намиране на изход от ситуацията и за пореден път в това писмо декларира, че сме готови да ги търсим и намерим заедно с всички, които наистина държат на радиото и обичат професията си", пише още в него.

На 13 май протестиращите започнаха подписка за предупредителен протест с искане на оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов. Конфликтът в БНР зрее отдавна, но ескалира, след като медията трябваше да изпълни постановление на Министерския съвет за 10% съкращения на разходите за персонал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?