Медийната комисия одобри Мая Вапцарова за член на СЕМ

Парламентарната комисия по гражданското общество и медиите одобри на заседанието си в четвъртък кинорежисьора Мая Вапцарова за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание.

Тя беше подкрепена от деветима народни представители. Само един се отказа от гласуване - Светослав Малинов от ДСБ.

Кандидатурата на Вапцарова бе внесена от двама депутати от ДПС. Ако бъде избрана в пленарната зала, тя ще заеме мястото на починалия преди два месеца член на СЕМ Райчо Райков, също издигнат от ДПС, и ще довърши мандата му.

Според председателя на медийната комисия Иво Атанасов името на Вапцарова за член на СЕМ е получило обществена подкрепа и поддържка от медийните среди.

Не мисля, че СЕМ има лошо име, но съветът все още не е достатъчно добре формулирал пътя и стратегията, в която да се развива и съществува, каза след края на заседанието на комисията Вапцарова. Според нея истинската роля на СЕМ трябва да е в програмното лицензиране.

СЕМ трябва да регулира дейността на радио- и телевизионните оператори, които само в София са в пъти повече от тези в Лондон, например, добави Вапцарова. Тя предлага създаването на детски частни телевизии, каквито имало в чужбина и те помагали на децата в тяхната цялостна ориентация.

Мая Вапцарова е родена през 1944 г. в Банско. Работила е дълги години в кинодокументалистиката и игралното кино. Има множество награди от международни фестивали. Племенница е на поета Никола Вапцаров.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?