Медийната комисия одобри на първо четене новия закон за радио и телевизия

Парламентарната медийна комисия прие на първо четене с девет гласа "за" - на депутатите от НДСВ и ДПС, новия проектозакон за радио и телевизия. Петима народни представители от БСП и СДС гласуваха "против". Новият медиен проект вече може да влезе в пленарната зала на НС още този петък или в първия работен ден на парламента през следващата седмица.

Благой Димитров от СДС попита дали текста на закона е получил експертиза от страна на Съвета на Европа. Председателката на медийната комисия Милена Милотинова, която е и съвносител на проекта отговори, че няма становище от Европа, но проектът бил писан, отчитайки дадените до момента препоръки.

Димитров заподозря политически и икономически интереси зад приемането на новия закон. Той подчерта, че управляващото мнозинство създавало напрежение преди местните избори, като сменяло състава на регулаторния орган СЕМ и шефовете на БНТ и БНР. За втори път НДСВ и ДПС в този парламент прекъсват мандатите на надзорниците и на генералните директори на двете държавни медии, напомни Димитров.

Милотинова отхвърли упрека за корпоративен интерес, защото НДСВ не постъпвало като бившите управляващи от СДС, които през миналия си мандат ограничили БНТ в рекламните минути и така налели пари в първата частна ефирна телевизия.

Панайот Ляков от СДС постави няколко въпроса пред вносителите - ще се пише ли нова Стратегия за развитието на ефирните радио и телевизия - каквато в момента СЕМ доуточнява, могат ли немедийни граждански организации да номинират членове за гражданската квота, ще има ли конкурси за изпълнителните директори на БНТ и БНР. Ляков заяви, че чрез една преходна разпоредба на закона, НДСВ и ДПС всъщност слагат ръка на определени рекламни потоци в размер от 30-35 милиона долара.

Милотинова заяви, че Ляков заблуждава хората с думите си, защото вносителите само махали възможността по БНТ да се излъчват така наречените "телевизионни пазарни прозорци" - телешопинга, като за сметка на това увеличават минутите реклама по БНТ. Тя заяви, че само в "главата и в миналия мандат на СДС" били тези долари, а не в жълтите "чекмеджета".

Иво Атанасов и Любомир Пантелеев от БСП нападнаха проекта главно в частта за съотношението между парламентарна, президентската и така наречената гражданска квоти в новия регулаторен орган НСЕМ. Пантелеев заяви, че било крачка назад от сегашния закон нарастването на парламентарната квота на осем души. Той изрази съмнение, че управляващото мнозинство ще включи в квотата представители на опозицията. Иво Атанасов заяви, че следващото управляващо мнозинство задължително ще промени този закон. Той подчерта, че липсвали гаранции, че предложени от опозицията хора ще влязат в новия НСЕМ. Червеният депутат оприличи бъдещата гражданска квота на "любовницата, която върши по-добре същата работа" за разлика от парламентарната квота, която била "съпругата" на управляващите в медиите.

Депутатките от НДСВ Милена Милотинова и Диляна Горзданова призоваха представители на левицата, вместо безплодно да критикуват и с публицистичен плам да се изразяват, да споделят своя опит при сформирането на гражданска квота, защото всъщност в лявата Коалиция за България има такива "граждански" представители. Те приканиха червените депутати да направят своите предложения между двете четения на проекта и в самата пленарна зала, щом не са съгласни.

Иван Павлов от НДСВ разкритикува проекта в частта, регулираща управлението на БНТ и БНР. Той смята, че от мениджърска гледна точка, двете медии може да бъдат блокирани от това, че функциите по управлението и по надзора са смесени и неразграничени. Павлов заяви, че ще направи своите предложения между първо и второ четена на закона.

Споделяне

Още от България