Медийни организации осъдиха щурма на “Атака” в редакция

Медийните организации осъдиха остро нахлуването на Волен Сидеров и негови сподвижници в редакциите на вестниците “168 часа” и “24 часа” и се обявиха в защита на журналистите от двете издания.

В петък следобед Сидеров и хората му преодоляха охраната на входа на двете редакции и отидоха на място да търсят обяснение от главния редактор на седмичния таблоид “168 часа” за публикация, според която ДПС е финансирало предизборната кампания на “Атака” през 2005 г. Междувременно това бе опровергано както от Сидеров, така и от депутати на ДПС.

Главният редактор на седмичника Николай Пенчев се оплака, че Сидеров и съпартийците му са заплашили него и автора на статията с физическа разправа.

В понеделник Българската медийна коалиция (БМК) обяви, че “осъжда поредния опит за намеса на български политици в работата на медиите, който се отличава с откровената си бруталност и създава прецедент не само в нашата практика”. БМК изрази “пълна солидарност с потърпевшите журналисти”.

В декларацията се казва още, че “прецедентът показва, че след 17 години демокрация заплахите и физическата разправа продължават да се аргумент в обществените отношения и тенденцията дори се засилва; че тя, освен от криминалните, тръгва и от политическите среди и партия «Атака” е нейното ново лице”.

БМК напомня, че легалните процедури на саморегулацията и регулацията в печата са три – право на отговор, жалба до Етичните комисии и съдебен иск. “Другото е насилие”, смятат в коалицията.

“В този смисъл защитата пък на самата журналистика е единствено в легалните професионални процедури – търсене на истината, коректност на информацията, плурализъм на мненията. Другото пак е насилие”, се казва в позицията на БМК.

И допълват: “Известно е, че насилието поражда насилие и дълг на независимите медии е да прекъснат порочния кръг. Друг едва ли ще го стори”.

В неделя с декларация излезе и Съюзът на издателите в България. “Акцията на членове на “Атака” е послание за физическа мъст и саморазправа, заявиха главните редактори на вестниците и списанията, които членуват в него.

Съюзът настоя Главната прокуратура и останалите правораздавателни органи да упражнят правомощията си и да убедят обществото, че в тази страна има закони, които важат за всички.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?