Медийни шамани, карикатуристи и зевзеци възпяват "майката на нацията"

Ликът на Цачева скоро може да се появи избродиран на ковьорче

Номинираната от премиера за президент - "майка на нацията" Цецка Цачева, чието издигане се случи по-късно заради ретроградния Меркурий, за броени дни набра невероятна скорост в предизборната кампания. Кандидатурата ѝ е една от най-коментираните теми в социалните мрежи, а персоната и номинацията ѝ са предмет на пространен астрологически и нумерологичен анализ.

Най-сериозният ефект обаче дотук е този, че за нула време "майката на нацията" стана най-често окарикатуряваният български политик. Човек би останал с впечатлението, че Цачева е издигната за президент, само да може Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски да бъдат изместени от фокуса на карикатуристите.

Медии и други шамани

И докато социалните мрежи гъмжат от колажи и карикатури, осмиващи избора на ГЕРБ за държавен глава, то голяма част от медиите се заеха с пиара на парламентарната шефка.

Така например в студиото на бТВ нумореложка и астроложка анализираха предстоящата кампания на база зодиите на претендентите за президентското кресло. "Експертите" почти като професионални социолози прецениха, че основните кандидатури са на Цачева, ген. Румен Радев (БСП) и Ивайло Калфин (АБВ). Общото между тях било, че са зодия близнаци, а това означавало много диалогичност, преговори, договорки и търговия в кампанията. "Ще стане много близнашко състезание, още повече, че и премиерът е Близнаци”, заключи едната.

Двете дами разтълкуваха и номерата на бюлетините, с които ще се явят на изборите кандидатите. Числото 17 се оказа "числото на Дева Мария”, осмицата е "сила в страданието”. Оказа се, че дори номер 13 на Радев не е фатален за него, а само "число на изпитание”, но пък давало стабилност. Ивайло Калфин пък изтеглил "числото на Венера”. Така че битката ще е оспорвана, а резултатите ще са "на кантар” до последно.

Услугите на специалистите обаче "изобщо" не бяха необходими, тъй като само ден по-рано депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева посвети на Цачева задълбочено нуморелогично тълкувание, според което номерът в бюлетината е хем символ на победа, хем на майчинството.

В. "Труд" също е на гребена на вълната. В приложението си "Зодиак" изданието публикува обширен езотерико-политически материал, озаглавен "Цецка Цачева – родена за майка на нацията".

Освен вродените ѝ лидерски качества, разкрити от нензаовани астролози, кандидат-президентът на ГЕРБ имала и друга, нежна страна. Оказва се, че според хороскопа си Цецка Цачева обича музиката, изкуствата, разкоша, но най-вече децата и семейството. Позицията на Луната в хороскопа ѝ (намираща се в знака Лъв) пък означавала, че тя раздава щедро обич и разчита на силната личност на майка си.

Друга линия на разсъждение предлага сайтът на Валерия Велева "Епицентър.бг". Президентската номинация на ГЕРБ там бе осветена в статия под заглавие: "Цачева е подготвена за президент. За ужас на умните и красивите. И всеки има право на избор".

Материалът започва с родното село на парламентарната шефка и завършва по доста необичаен начин, слагайки знак за равенство между ГЕРБ и БКП.

"А що се отнася до БКП, преди 1989 г. това въобще не беше лява партия, а партия държава. И олицетворяваше стабилността така, както днес я олицетворява ГЕРБ", се казва в неподписания текст в "Епицентър". Цитатът вероятно се опитва да "оправдае" взривилото социалните мрежи изказване на Цветан Цветанов, че "всички" преди 1989 година са били от БКП. Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ обясни това по повод членството на Цачева в компартията.

Агенция ПИК също акцентира върху "умните и красивите", питайки дали техните майки са по-хубави от проектомайката на нацията.

"Аз съм вашето Хилари"

"Аз съм вашето Хилари", гласи слоганът на "Цецка Цачева" в мним неин профил в социалната мрежа Туитър. Както подобава, на тази снимка Цачева е изобразена с прическата на Хилари. "Изобретателят" на профила дори е брандирал кампанията на Цачева със стилизирана буква "Ц" и стрелка, по модела на "H" за Хилари Клинтън.

Страницата се актуализира редовно. Последният туит от "вашето Хилари" гласи: "Нашата единствена опозиция е реалността". Изразено е и отношение по актуалния вътрешнополитически скандал с кандидатурите на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева за ООН: "Вместо да пискате за оставка, трябва да благодарите, че с изтеглянето на Бокова дадохме извинение защо не спечели."

"Ще бъде Цецка планета"

Напук на медиите обаче социалните мрежи никак не се прехласнаха по новата си "майка".

Затова и още с обявяването на номинацията ѝ онлайн зевзеците взеха присърце образа на Цачева.

Така например моментално се роди виц, че щом Борисов е бащата на нацията, а Цачева майка ѝ, то генетиката е изключително точна наука. В онлайн пространството не закъсня и препратка към песента от детската Евровизия "Ще бъде детска планета", която в новия си вариант щяла да звучи "Ще бъде Цецка планета".

Известната във Фейсбук влогърка Весела Ангелова, позната като "Мариола от Дуранкулак" публикува своята астрологична прогноза, според която "Нострадамус в Библията споменал, че руса жена ще оправи България".

Още в деня на официалното представяне на Цачева Иван Червенков публикува колаж с надпис "Тихо! Филмът започва".

Пламен Тачев пък му отговаря също с колаж, съветвайки го да превключи на другия канал, очевидно хумористичен, заради всички твърдения, че Цачева е душата на компанията.

Друг Фейсбук-потребител пък предлага безспорно най-краткия досега измислян слоган на ГЕРБ за вота: "Ваш'та майка!"

В крайна сметка окарикатуряването на националната проектомайка няма никакви изгледи да бъде преустановено, най-малко защото тя самата го подхранва. В тази посока например бе участието ѝ в сутрешния блок на бТВ от четвъртък, когато на въпрос какво ще бъде отношението ѝ към Русия кандидатката на ГЕРБ обясни, че ще бъде като "към всички останали столици", а в последствие издигна Брюксел до държава член на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?