Медийните манипулации остават специалитет на прокуратурата

В понеделник изтече информация, че е извършена комплексната ревизия за дейността на Софийската районна прокуратура (СРП) и там са открити нарушения. По стар обичай, възприет от държавното обвинение още при предишните му ръководители, когато манипулацията във всичките ѝ форми бе изпитан метод за комуникация, докладът бе предоставен на една -две избрани медии, които да го тиражират като своя новина, която впоследствие може да бъде официално потвърдена, полупотвърдена или отхвърлена – в зависимост от "нуждите" на поръчителя.

Докладът засяга най-вече шефа на районната прокуратура Александър Налбантов, упрекнат в субективизъм, липса на умения за конкретна и диалогична работа и в това, че "умишлено държи подчинените си в дистанцирана и напрегната среда".

Налбантов системно нарушавал и случайния принцип на разпределение на делата, като постигал това с различни комбинации от подписвани от него заповеди. Много от тях били просрочени във времето, като е установена системна тенденция от години насам. Районният прокурор изповядвал авторитарен стил, но едновременно с това толерирал определени свои подчинени.

Нито един официален представител на прокуратурата обаче не се нае да потвърди истинността на ревизионните заключения, а ръководителите на проверката – зам.-главният прокурор Валери Първанов и Катя Антонова от инспектората на ВКП не отговаряха на мобилните си телефони.

В крайна сметка обаче журналистите научиха, че един от зам.-градските прокурори на София любезно е предоставил препис от документа на репортера на тиражен вестник, който напоследък системно фаворизира въпросния прокурор, описван в публикации ту като "острието", ту като "копието" на прокуратурата.

Този случай е показателен за начина, по който прокуратурата предпочита да работи с медиите и за това, че ерата на Филчев, чийто край тържествено бе отбелязан с идването на Борис Велчев, е заменена от една по-перфидна, но не и кой знае колко по-почтена и професионална медийна политика.

Медийната политика не е нещо само по себе си, а част от общата стратегия, цели и същност в работата на определена институция.

В този смисъл, за тези, които не са обърнали внимание, е добре да отбележим, че имаме "новина". В последните месеци се затвърждава тенденцията "топ новините" от държавното обвинение да се насочват към изданието на Тодор Батков и вестници от групировката на Ирена Кръстева.

Официално от прокуратурата "категорично" биха отрекли да има такава тенденция. На което би трябвало да се вярва толкова, колкото и на трогателните опити да ни убедят, че висшите началници в държавното обвинение не знаят какво правят техните заместници.

Споделяне

Още по темата

Още от България