Медийният регулатор откри процедура за избор на шеф на БНР

Медийният регулатор откри процедура за избор на шеф на БНР

Процедура за избор на нов генерален директор на БНР бе открита във вторник от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Документите на новите кандидати се приемат от днес, 19 март, до 19 април.

До 10 май ще стане ясно кои са допуснатите до конкурса. Публични събеседвания с кандидатите членовете на СЕМ ще проведат на 20, 21 и 22 май. Най-късно на 23 май ще е известно кой ще е новият шеф на радиото.


Кандидатите трябва да представят концепция за технологичното и програмното развитие на медията, както и виждането си за нейното финансиране. От тях се изисква да имат минимум 5 години трудов стаж в радио. Събеседването с всеки ще е по 90 минути. Мандатът на генералния директор е 3 години, като той може да заема тази длъжност не повече от два последователни мандата. Такъв е случаят със сегашния генерален директор на радиото Валерий Тодоров, който заема поста два мандата един след друг.

Първоначално идеята на съвета бе изборите на нови генерални директори на БНТ иБНР да приключат преди изборите, но заради предсрочния парламентарен вот това няма как да стане.

Вторият мандат на Тодоров изтича на 29 май.

“Ако на 29-и май няма избран директор, БНР ще остане без директор. Няма да има кой да подпише един документ. Законът за радио и телевизия не позволява генералният директор да изпълнява своите функции след края на мандата до встъпване на длъжност на новия директор”, посочи доц. Лозанов по повод на въпроса защо не се изчака с избора до учредяването на нов парламент.

След избора на генерален директор на БНР Съветът за електронни медии ще избере и директора на БНТ за следващите 3 години. В момента начело на националната телевизия е Вяра Анкова.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?