Експертна препоръка

Медийно мълчание може да спре епидемията от самозапалвания

От здравното министерство препоръчаха да не се излъчват кадри и разстроените близки

Плочките на площада пред общината във Варна са изписани с послания в памет на Пламен Горанов, който се самозапали в знак на протест срещу управлението на кмета Кирил Йорданов. Сн. БГНЕС

Проф. Михаил Константинов призова медиите да помогнат за спиране на вълната от самозапалвания, като запазят пълно мълчание за подобни случаи, а Министерството на здравеопазването излезе с препоръки да не бъдат показвани кадри и разстроените близки на жертвите.

 

Михаил Константинов обясни, че сегашната ситуация се обяснява със сливането на два синдрома - Вертеровия и синдрома на груповото одобрение, които предизвикват "перфектната буря".

 

Той даде пример с откриването на Виенското метро, когато всяка седмица някой се е хвърлял под него, неясно защо.

 

"Вестниците пишат, публикуват биографии. На следващата седмица още някой се хвърли. Слагат мрежи, слагат пазачи, но резултатът е никакъв. Правителството и медиите взимат съвместно решение да не се дава никаква информация. След месец самоубийствата прекратяват", разказа Константинов.

 

Знам, че е трудно това да се случи, защото ще плъзнат слухове и може още по-страшно да стане, но поне не героизирайте това, което се случва, коментира Константинов.

 

Според него обявяването на национален траур в памет на самозапалилия се във Варна Пламен Горанов е било огромна грешка. Веднага след това самозапалванията се ускориха, коментира професорът.

 

Той предупреди, че "ако следващият се запали в претъпкан автобус или във вагон на метрото, паниката ще убие десетки и "Сарафово ще ни се стори детска игра".

 

В България става нещо нечувано, не само в историята на страната, но и в историята на Европа. Всеки втори ден някой се пали или заплашва да се запали. Прави го на публични места, прави го по мъчителен за себе си начин, коментира професорът.

 

Същевременно заместник-министърът на здравеопазването в служебния кабинет Мирослав Ненков от своя страна коментира в петък, че е важно как се отразяват подобни инциденти от медиите. "Не казвам да не се отразяват, но ако се показват изгорели дрехи в близък кадър, например, това може да подтикне към самоубийство психически нестабилни хора", посочи той. Според него не е препоръчително и показването на разстроените близки на жертвите.

 

Министерството на здравеопазването преди ден разпореди на районните здравни инспекции да изготвят мерки, насочени към превенция на самоубийствата.

 

Ненков разясни, че превантивните дейности ще са насочени към рискови групи от хора, тъй като няма как да се открие всеки, склонен към самоубийство.

 

В петък почина четвърти от самозапалилите се - Тодор Димитров, 41-годишният мъж, който се поля с бензин в Ситово, и бе с повече от 90 процента изгаряния. Той е имал увреждания на дихателния апарат и трета степен изгаряния. Мъжът бе на командно дишане и в изкуствена медикаментозна кома.

 

Това бе петият случай на запалил се българин за последния месец.

 

Първо млад мъж се самозапали в центъра на Велико Търново. Той обяснил на човек, който се опитвал да му помогне, че го е направил, защото му е писнало от живота.

 

След това 36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред община Варна в знак на протест срещу управлението на кмета Кирил Йорданов.

 

В сградата на Община Раднево се самозапали 53-годишният Венцислав Василев. Мъжът направи крайната стъпка от отчаяние, след като дълго време и той, и жена му са били безработни, а репортажите от мястото, къде е живял с част от петте си деца, показаха потресаваща мизерия.

 

И тримата починаха.

 

Миналата седмица 51-годишен мъж се самозапали пред сградата на президентството в София. Той е с 25% изгаряния, изведен е от изкуствената кома, но състоянието му остава много тежко.

 

В края на миналата седмица в медиите излезе информация, че се е самозапалил и миньор в Бобов дол, но от полицията обявиха, че става въпрос за битов инцидент.

 

Патриархът Неофит и премиерът Марин Райков призоваха хората да пазят надежда и да не посягат на живота си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?