Медийно разкритие за пръв път показва какви данъци е плащал Тръмп

Медийно разкритие за пръв път показва какви данъци е плащал Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е платил през 2005 г. федерални данъци в размер на 38 милиона долара и са били отписани негови задължения в размер на 105 милиона долара заради загуби в бизнеса. Това показва копие от данъчната му декларация, представено по американската телевизия Ем Ес Ен Би Си.
 
Тръмп е платил данъци в размер на 24 на сто от доходите си и е спестил милиони долари, като е отчел загуби, става ясно от документа, първите две страници от който са били получени от журналиста носител на награда "Пулицър" Дейвид Кей Джонстън и показани в "Шоуто на Рейчъл Мадоу". 
 
Белият дом разкритикува незаконното според него разкриване на информация, но потвърди достоверността на посочените в декларацията данни.
 
Минути преди предаването Белият дом изпреварващо обяви пред журналисти тези числа, с незначителни разлики. 
 
Доналд Тръмп винаги е отказвал да публикува данъчните си декларации, в разрез с дългогодишната традиция в САЩ кандидатите за президент да ги оповестяват.
 
От миналата година медиите се опитват да се доберат до данъчните декларации на Тръмп, за да установят източниците на доходите му и евентуални конфликти на интереси, припомня Ройтерс. 
 
Според някои информации Тръмп понякога не е плащал федерални данъци, включително поне две години в края на 70-те години според в. "Вашингтон пост". 
 
Данъчната декларация предоставя рядко срещана възможност да бъде хвърлен поглед върху личните финанси на президента на САЩ, отбелязва "Вашингтон пост". 
 
Документите, макар и непълни и на повече от 10 години, са първите, в които се разкрива какви данъци е плащал Тръмп. Отказът му да предостави тази информация по време на кампанията за президентските избори бе скъсване с десетилетна практика на кандидатите за най-високия пост в Съединените щати и повдигна въпроси за евентуални данъчни привилегии, с които се ползва той, и за източниците на неговите доходи.
 
Според членове на Демократическата партия данъчните декларации на Тръмп ще покажат дали президентът, избран като кандидат на републиканците, има финансови отношения с руски компании, пише "Вашингтон пост".
 
Нищо в двете страници, представени снощи, не подсказва за връзки с Русия, нито пък предоставя информация за неизвестен досега негов бизнес, отбелязва друг американски вестник "Ню Йорк таймс".
 
Последният кандидат на президентски избори на една от двете големи партии в САЩ, който не разкри информация за данъците си, бе Джералд Форд, който пое президентския пост през 1974 г. след оставката на Ричард Никсън. Той публикува резюме на данните от декларациите си за осем години, но не публикувал пълните документи.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?