Медведев и Борисов обсъдиха АЕЦ "Белене" и газовия хъб

"Изтребители винаги ще има, важното е да дойде газ", каза руският премиер

Медведев и Борисов обсъдиха АЕЦ "Белене" и газовия хъб

Българският премиер Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев са обсъдили детайлно темите за газовия хъб "Балкан" и АЕЦ "Белене". Борисов е подчертал, че страната ни държи да продължи преноса на руски газ към Европа и смята да го направи през проекта за газов хъб "Балкан".

Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна в понеделник на двудневно посещение в България. Визитата е по покана на премиера Бойко Борисов.

"Изтребители винаги ще има, важното е да дойде газ и да има електрически централи", обобщи Медведев след разговора на четири очи с Борисов и след пленарна среща на двете делегации.

"Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България, като член на Европейския съюз и НАТО, имаше период, в който стокообмена ни намаля", започна изказването си Борисов.

Руският премиер подчерта, че транзитът на газ през България към Европа ще бъде възможен, "когато ни бъдат дадени европейски гаранции, не от страна на България, а от Европейската комисия".

"За по-нататъшни конкретни стъпки с "Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени гаранции от ЕК за това, че в бъдеще този проект няма да има пречки. Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса“, каза той.

Руският премиер коментира и проекта АЕЦ "Белене“. "Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания "Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти“, коментира Медведев.

България ще участва в "газопреноса, защото просто ни се полага"

Българският премиер подчерта, че за газоразпределителен хъб "Балкан" страната ни ясно е атрикулирала, че "ще участва в газопреноса, защото просто ни се полага". По думите му България не иска нови количества газ, а просто да запази това, което има.

"В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно", каза Борисов.

Той добави, че решение е ясно и е съгласувано е с ЕК. "Така че, както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м. от газовия хъб", каза Борисов.

Борисов подчерта, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

Два реактора, опаковани в найлон

"Относно АЕЦ "Белене" ситуацията е променена, след като загубихме години. Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1.1 млрд. лв. с лихви", разказа историята на проекта Борисов.

"След като платихме кеш, президентът Владимир Путин ни опрости лихвите и сега България има два ядрени реактора, българска собственост, опаковани в найлон", каза Борисов.

Шефовете на "Росатом" и "Газпром" - с Медведев в София

С руския премиер в България пристигнаха и генералният директор на руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом“ Алексей Лихачев, както и председателят на управителния съвет на "Газпром“ Алексей Миллер.

В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация са и: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи и др.

В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Двете страни подписаха редица документи за сътрудничество в областите на туризма, здравеопазването, труда и социалната сигурност.

Според Радев българо-руският диалог помага за възстановяване на доверието между ЕС и Русия

Програмата на Медведев в България включва среща и с президента Румен Радев. "Считам, че съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с Русия", каза държавният глава при посрещането на Медведев в президентството.

По думите на Радев българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия. Според него в енергетиката има голям потенциал за задълбочаване на отношенията между двете страни, но при спазване на важни принципи - целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките. "Особено важна за нас е изгодна цена. България предоставя добри условия за инвестиции и сме отворени в редица области", каза президентът.

Медведев пък покани Радев на Петербургския икономически форум. "Надявам се това да спомогне за по-добро разбирателство между двете страни", каза той.

Руският премиер беше посрещнат по-рано в понеделник от премиера Бойко Борисов с официална церемония на площад "Св. Александър Невски". Визитата му продължава и във вторник.

От 1993 година досега е имало три официални или работни посещения на премиери на Русия в България и 11 визити на български министър-председатели в Москва.

Това е второто посещение на Дмитрий Медведев в България. Предишният беше в началото на 2008 година, когато беше част от делегацията, водена от президента Владимир Путин. Това беше първата визита на Медведев в чужбина, малко след като неговата кандидатура беше издигната за президент на Русия в самия край на 2007 г.

Росатом - готова да построи АЕЦ "Белене"

"Държавната руска корпорация Росатом е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа Белене в България и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове", каза пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко преди визитата на Дмитрий Медведев.

По думите му веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.

"Сега виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ "Белене“. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко.

Преди пристигането на Медведев - руски медии акцентираха на "Турски поток" и АЕЦ "Белене"

Посещението на Медведев и причините за него са широко отразени от руските медии. Още преди пристигането му те изведоха като основна тема на визитата енергийните проекти и акцентираха върху "Турски поток" и АЕЦ "Белене".

За последен път представител на политическото ръководство на Русия посети страната през 2008 г. В продължение на дълги години отношенията между двете страни бяха далече от приятелски, подчертава "Российская газета", цитирана от агенция "Фокус".

Според вестника официално София е направила обрат в отношението си миналата година – най-напред в Москва пристигна държавният глава Румен Радев, а буквално след няколко дни и премиерът Бойко Борисов. "Желанието и на двамата бе обсъждане на развитието на взаимноизгодно сътрудничество в различни сфери, най-вече в енергетиката", пишат от вестника.

"Българското ръководство очаква практически резултати от посещението. На първо място – за газопровода, който ще транспортира природен газ от Русия до Европа. Когато възникна въпросът за продължаване на маршрута на "Турски поток“, в София не само се извиниха за провала на проекта за "Южен поток”, но и предложиха да го съживят", пишат от "Российская газета".

Оттам подчертават, че решението за продължаване на "Турски поток" през българската територия зависи от това дали София ще може да получи твърди гаранции от Европейския съюз. "Росийская газета" цитира интервю на Медведев за български вестник в навечерието на посещението.

"Изборът на различните варианти за продължаване на "Турски поток" до голяма степен ще се определя от готовността на газотранспортната инфраструктура, което от своя страна зависи от интереса и конкретните действия на правителствата на съответните страни", казва в интервюто той.

"Новият проект не трябва да повтаря тъжната съдба на "Южен поток", казва Медведев. "Едно нещо е сигурно в Москва: изграждането на друг газов коридор ще увеличи още повече енергийната сигурност на Европа".

Споделяне

Още по темата

Още от България