Медведев: Непукизмът се превърна в заплаха за народа ни

Медведев: Непукизмът се превърна в заплаха за народа ни
Руският президент Дмитрий Медведев нарече "безотговорни мерзавци", хората, организирали партито в дискотеката "Куция кон" в град Перм, приключило с пожар, отнел живота по последни данни на 121 души, предадоха световните агенции в сряда.

"Голям брой злополуки, било то пътни, или пък свързани с пожари, у нас стават заради небрежността, даже бих казал заради непукизма, който вече се е превърнал в заплаха за народа ни", заяви Медведев по време на среща с руския главен прокурор Юрий Чайка.

"Ясно е, че организаторите на това парти са безотговорни мерзавци", допълни президентът. Той обаче припомни, че трябва да се провери и каква е била ролята на държавните структури в тази трагедия.

Четирима души са обвинени за пожара в дискотеката. Изпълнителният директор на клуба Светлана Ефремова, изпълняващият длъжността арт-директор на заведението Олег Феткулов и неговият съосновател Анатолий Зак са обвинени в неспазване на предписанията за противопожарна безопасност, което е било тяхна отговорност. Това е довело до тежки щети върху здравето и до смъртта на повече от един човек. По това обвинение се предвижда наказание лишаване от свобода до седем години. Сергей Дербенев, директорът на пиротехническата компания "Пироцвет ООД", която осигурила фойерверките, предизвикали пожара, е обвинен за причиняване поради небрежност на смъртта на повече от един човек.

Още в събота Медведев реагира много остро на случилото се в Перм и  го определи като "престъпление, станало по вина на хора без мозък и без скрупули".

Вчера подобни остри критики отправи и руският премиер Владимир Путин по време на визита в Перм.

Същевременно руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу обяви, че временно от работа са отстранени 7 длъжностни лица от противопожарната служба на Перм, докато се води разследване на причините, довели до трагедията в дискотеката.

Министърът на извънредните ситуации е поискал също така от руската прокуратура да провери как бивш инспектор от ведомството, уволнен заради корупция през 2002 г., на следващата година е поставил подписа си върху документ, потвърждаващ, че дискотеката "Куция кон" отговаря на противопожарните стандарти. Новината съобщи Юрий Дешевих, високопоставен представител на министерството на извънредните ситуации. Той упрекна също така управата на дискотеката затова, че е допуснала пиротехническо шоу да се проведе в заведението.

По време на визитата си в Перм вчера Владимир Путин пък разкритикува състоянието на болничните заведения в града, които не успели да помогнат подобаващо на пострадалите в трагедията, разиграла се в нощта на петък срещу събота.

Споделяне

Още от Свят