Медведев: Новите санкции слагат край на надеждите за по-добри отношения между Русия и САЩ

Медведев: Новите санкции слагат край на надеждите за по-добри отношения между Русия и САЩ

Новите икономически санкции над Русия, въведени с подписания от американския президент Доналд Тръмп закон, слагат край на надеждите за подобряване на отношенията между двете страни.

Това обяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от Асошиейтед прес в четвъртък.

"Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин", написа във "Фейсбук" премиерът на Русия.

Според него на страната му е обявена търговска война, санкциите са победа на статуквото над Тръмп и още един начин за поставяне на американския президент на мястото му.

"Това е опасна и недалновидна политическа линия, способна да подкопае, за която Москва и Вашингтон носят особена отговорност", заяви в комюнике руското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

"Вече сме показали, че няма да позволим безответни враждебни действия и си запазваме правото да предприемем ответни мерки", допълни дипломатическото ведомство.

Москва призовава Вашингтон "да се отърси от илюзиите и да разбере, че никаква заплаха, нито опит за оказване на натиск няма да накарат Русия да промени политиката си или да пожертва националните си интереси", се казва в комюникето.

Тръмп обнародва в сряда нови икономически санкции, приети от Конгреса, които засягат най-вече руския икономически сектор. Целта им е да накажат Москва заради обвиненията за намеса в американските президентски избори, както и за анексията на Крим, припомня БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?