Медведев: Няма оправдание за сталинските репресии

Медведев: Няма оправдание за сталинските репресии

Руският президент Дмитрий Медведев изрази безпокойство, че повечето млади хора в Русия не знаят какви са мащабите на сталинските чистки, и заяви, че престъпленията от миналото не може да бъдат простени, предаде Ройтерс в петък. 

Разсъжденията на президента са поместени в личния му блог. Видеообръщението му се появява в деня, когато в Русия се почита паметта на жертвите на политическите репресии. Коментарът на Медведев се появява и на фона на твърденията на правозащитници, че напоследък някои руски политици правят опит да реабилитират наследството на Сталин.

Медведев предупреждава, че не бива да се правят опити за реабилитиране на "онези, които са унищожавали своя народ". "Няма оправдание за репресиите", подчертава той.

Президентът обръща внимание на това, че при социологическо допитване от преди две години е станало ясно, че почти 90 процента от руските граждани, от младите на възраст между 18 и 24 години, не са могли да назоват дори фамилиите на известни хора, пострадали или загинали в годините на репресиите.

Денят в памет на жертвите на политическите репресии бе въведен преди 18 години от Борис Елцин, първия постсъветски президент на Русия.

Споделяне

Още от Свят