Медведев обвини Киев, че провежда антируска политика

Медведев обвини Киев, че провежда антируска политика

В открито писмо до украинския си колега и във видеобръщение на на своя интернет сайт президентът на Русия Дмитрий Медведев обвини украинските власти, че провеждат антируска политика и обяви, че отлага изпращането на новия руския посланик в Украйна.

"Създава се впечатление, че "в Киев последователно се  стремят към скъсване на установилите се икономически връзки с  Русия, на първо място в областта на енергетиката", посочва  Медведев в открито писмо до украинския си колега Виктор Юшченко.

В резултат на това според него "под заплаха е поставено стабилното използване от нашите страни на единната газопреносна система,  осигуряваща енергийната безопасност на Русия, Украйна и много  европейски страни".

"Висшето политическо ръководство на Украйна, заобикаляйки Русия, се договаря с Европейския съюз за доставките на газ в Европа, между другото на нашия руски газ, и подписва документ, който противоречи на януарските руско-украински договорености", пише Медведев.

Той изразява "дълбока загриженост от днешното, без преувеличение, кризисно състояние на руско-украинските отношения" и посочва, че по време на президентството на Юшченко украинската страна се е отдалечила от принципите на приятелство и партньорство с Русия и положението се влошава.

"Негативен отзвук в обществото предизвика антируската позиция на Украйна във връзка с варварското нападение на режима на Саакашвили срещу Южна Осетия. Година след трагичните събития днес отново стои остро въпросът, че мирни жители и руски миротворци в Цхинвали са били убивани с украинско оръжие. Онези в Киев, които доставяха въоръжения на грузинската армия и впрочем нямат намерение да спрат това и сега, изцяло споделят с Тбилиси отговорността за извършените престъпления", пише Медведев.

"Пренебрегвайки мнението на украинските граждани и позицията на Русия, политическото ръководство на Украйна упорито продължава курса за влизане на страната в НАТО. Като "аргумент" се използват намеци за "руска заплаха" срещу сигурността на Украйна, а както чудесно знаете, такава няма и не може да има", отбелязва руският президент.

"Логично продължение на тази деструктивна линия" според него са "неспиращите опити да бъде затруднена практическата дейност на руския Черноморски флот", базиран в украински Крим.

Нищо не е направено, за да не бъдат нарушавани повече имуществените права на руските инвеститори в Украйна, посочва също руският президент. "Изпитание за двустранните отношения е и политиката на администрацията на Юшченко към преразглеждане на общата история на двете държави, към героизация на помагачите на нацистите. Управляващите натрапват на международната общност националистически тълкувания на масовия глад в Съветския съюз през 1932-1933 г. като геноцид на украинския народ", допълва той, след което изтъква и "пагубната намеса на държавната власт в Украйна в работите на православната църква".

Руският президент заявява, че поради "антируския курс на украинското ръководство" е решил да отложи изпращането на новия руски посланик Михаил Зурабов в Киев.

Очакваше се Зурабов да смени на поста бившия руски премиер Виктор Черномирдин, освободен през юни, след като едва не стана персона нон грата в Украйна заради неучтиви коментари във връзка с украински лидери.

Украинците от памтивека са били и си остават братски народ за Русия, подчертава в посланието си руският президент.

По повод предстоящите на 17 януари в Украйна важни президентски избори, които ще изправят едни срещу други прозападните сили и личности, по-близки до руското ръководство, Медведев казва, че Русия се надява новото политическо ръководство на Украйна да е готово да гради "отношения, които ще отговарят на очакванията на нашите народи и ще са в интерес на укрепването на европейската сигурност.

Охлаждането на отношенията с Украйна няма се отрази на изпълнението на договорите за доставка на руски газ за Европа, заяви по-късно помощникът на руския президент Сергей Приходко. Според него газовите отношения не влизат в сферата на политиката и руската газова компания "Газпром" се ръководи в отношенията си със своите европейски партньори от договорни задължения.

От администрацията на Виктор Юшченко съобщиха, че той проучва писмото и ще му отговори лично. Руски и украински политици и наблюдатели съзряха в акцията на Медведев връзка с предстоящите президентски избори в Украйна и предположиха, че новият посланик ще бъде изпратен в Киев едва след изборите.

"Решението на Медведев е безпрецедентно и рязко", заяви заместник-председателят на комисията за Общността на независимите държави в руската Дума Константин Затулин. Според него то е пряко продиктувано от започналата в Украйна президентска кампания. Президентът Юшченко, който обяви, че ще се бори да бъде преизбран, сега ще се чувства уязвим всеки път, щом стане дума за добросъседски отношения с Русия, онбеляза депутатът, според когото в Русия изхождат от представата, че политическата ситуация в Украйна прави невъзможно оставането на власт на Юшченко.

В Украйна обаче ситуацията се възприема по друг начин."Това е донякъде фантастично предположение, но не искат ли в действителност в Москва по този начин да оставят във властта Юшченко", пита иронично директорът на Украинския институт за национална стратегия Константин Бондаренко.

"Рейтингът на Юшченко в Западна Украйна ще тръгне нагоре, а и като цяло обществото може да се сплоти около него, както стана с грузинския президент Саакашвили по време на августовските събития миналата година", смята политологът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят