Медведев подписа закон, облекчаващ регистрирането на политически партии

Медведев подписа закон, облекчаващ регистрирането на политически партии

Руският президент Дмитрий Медведев подписа закон, който съществено смекчава изискванията за регистриране на политически партии, предаде ИТАР-ТАСС. Държавният глава постави подписа си под документа на среща с представители на инициативни групи на нерегистрирани засега партии.

Новият закон намалява повече от 80 пъти броя на хората, които могат да образуват партия - от 40 000 на 500 души. Вече няма да може партиите да бъдат ликвидирана поради недостатъчно количество на членове в регионалните им подразделения.

Партиите ще трябва да участват в продължение на 7 години в избори. В противен случай подлежат на ликвидиране (досегашното изискване за този период е 5 години). Веднъж на три години партиите ще трябва да представят в ЦИК обобщен финансов отчет за приходите и разходите си. Сега изискването е това да се прави всяка година.

Новият закон ще влезе в сила още в сряда, когато ще бъде официално публикуван.

Подписаният днес закон е част от реформата на политическата система, обещана от президента Медведев през декември миналата година след оспорваните резултати от парламентарните избори.

Руската политическа ситстема ще се развива, независимо от това кой ръководи страната, заяви днес Медведев на срещата си с инициативните групи за създаване на нови партии. Не се съмнявам, че сме в началото на пътя (на развитие на политическата система), добави той.

В днешната среща не пожелаха да участват видни руски опозиционери - по-специално лидерите на нерегистрираната Партия на народната свобода (ПАРНАС) и Сергей Удалцов от движението "Ляв фронт". Удалцов заяви, че тъй като на срещата не се предвижда диалог и обсъждане, той не вижда смисъл да участва в нея.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?