Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Медведев поиска уволнения в силовите структури на транспорта

0 коментара
Медведев поиска уволнения в силовите структури на транспорта

Русия се нуждае от сигурност на летищата като тази в Израел, заяви руският президент Дмитрий Медведев във вторник, ден след кървавия атентат на най-натореното московско летище, отнел живота на 35 души.

Вече е установено, че взривното устройство е било с мощност около 5- 7 кг тротилов еквивалент, като бомбата е била с поразяващи метални елементи.

Президентът обвини властите на летището за "явни пропуски в сигурността" и заплаши с уволнения, ако такива нарушения бъдат доказани. Малко по-късно прокуратурата образува още едно досъдебно производство във връзка с атентата - за тежко престъпление за неизпълнение на изискванията за транспортна безопасност и за нарушаване на правилата за сигурност.

Смята се, че взривът е бил планиран от военизирани групи от Северен Кавказ.

Според източници от следствието самовзривилият се терорист е мъж на около 30-40 години с европейска външност, независимо, че по-рано се твърдеше, че бил с кавказки черти.

Според информации, които не са окончателно потвърдени, атентатът е извършен от мъж и жена, които са загинали при експлозията. На записа от охранителна камера може да се види точно моментът на експлозията. Жена е отворила чанта и е детонирала бомбата. С нея е имало един мъж. Взривът му е откъснал главата. Тялото или телата на извършителите трябва да бъдат идентифицирани чрез ДНК експертиза.

Интерпол предостави на разположение на Русия всичките си средства за разследване на атентата. Заради наличието на чужденци сред жертвите, Интерпол предлага на Москва да създаде на място кризисно звено, съставено от специалисти по разпознаване на жертви от катастрофи.

Тероризмът е най-голямата заплаха за Русия

В реч пред представители на Федералната служба за сигурност (ФСС), предавана на живо по телевизията, Медведев заяви, че тероризмът е най-сериозната заплаха, пред която днес е изправена Русия. Равнището на терористичната заплаха в Русия е по-високо, отколкото в Америка, заяви той.

По думите му трябва да се направи всичко, за да бъдат открити, уличени и предадени на съда бандитите, извършили това престъпление. Където и да се укриват, те трябва да бъдат ликвидирани, допълни президентът. С онези, които оказват съпротива, както е прието в такива ситуации, няма какво да се церемоним, те трябва да бъдат унищожени на място, заяви той.

Министър-председателят Владимир Путин също отправи тежки закани, като заяви, че "не се съмнява, че престъплението ще бъде разкрито и възмездието е неизбежно". Правителството обеща помощ на семействата на загиналите и ранените.

Обвинения към летищните власти

Президентът отправи тежки обвинения по отношение на сигурността на летището, където, по думите му, "цари пълна анархия".

Хора могат да влизат отвсякъде, ограниченията по входовете са частични, в най-добрия случай, посочи Медведев.

Очевидно е, че има системни нарушения на безопасността на пасажерите и при управлението на този транспортен възел, изтъкна той. Медведев напомни, че преди Нова година на летище Домодедово възникна критична ситуация поради климатичните условия, а преди няколко години там имаше терористични актове.

Поредицата от едни и същи събития на един и същ обект говори за критични недостатъци в работата му, заяви той. Щом е такъв голям транспортен възел и приема толкова голям брой пасажери, летището е длъжно да създаде всички условия за контрол и проверка на пътници и багаж, добави той. Трябва да се разследва дали това е било направено, а не просто да се прехвърля отговорността на милицията, подчерта Медведев.

Той допълни, че разследването на главния прокурор ще трябва да установи дали транспортните служители са допуснали престъпна небрежност.

Президентът нареди на вътрешното министерство да предложи уволнения или размествания в ръководството на транспорта.

По-рано във вторник той изрази убеждение, че управителите на летището са отговорни за това, че не са предотвратили "добре подготвената терористична атака".

"Някой трябва много да е искал да внесе или пренесе такова огромно количество експлозиви", заяви той.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че е образувано разследване срещу неизвестно лице. "То е за неспазване на правилата за сигурност на летището, което позволи да бъде извършен този терористичен акт." Ако извършителят бъде признат за виновен, може да бъде осъден на 7 години затвор.

Ръководството на "Домодедово" отрича вина

Ръководството на "Домодедово" обаче отхвърли всякаква вина на трагедията. Оттам заявиха, че са изпълнили всички изисквания по отношения на сигурността, за които те са отговорни.

"Ние сме летище, ние се занимаваме с въздушен транспорт и сме отговорни за сигурността на въздушния транспорт. Всички съществуващи изисквания са изпълнени и ние действаме в съответствие с действащото законодателство", заявиха от управата на "Домодедово".

Обвиненията на Медведев към летищните власти дойдоха след като бяха тиражирани информации, че руските власти са били предупредени преди седмица за това, че на едно от московските летища ще бъде извършен "терористичен акт".

Пример трябва да бъдат летищата в САЩ и Израел

Президентът посочи за пример работата на службите по сигурността на летищата в САЩ и Израел. "Там има твърде много пунктове за проверка, претърсват те от глава до пети, душицата ти вадят, освен това редовно повишават нивото на заплахата, въвеждат тотални проверки," подчерта Медведев.

Той възложи на ръководството на вътрешното министерство и на ФСС да направят кадрови изводи за отговорността на чиновниците, отговарящи за сигурността на транспорта. Министърът на вътрешните работи и директорът на ФСС трябва да представят още днес предложение за уволнение или друга отговорност на длъжностните лица.

Правителството също трябва да разгледа въпроса за отговорността на лицата, отговарящи за безопасността на транспорта.

Сред жертвите е българин с австрийско гражданство

Министерството на извънредните ситуации съобщи, че сред жертвите има двама британци, един германец, един българин, по един гражданин на Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и Украйна.

Загиналият българин се казва Николай Иванов Иванов. Той е роден през 1969 г. и е австрийски гражданин от две години. Иванов е пристигнал на летище Домодедово с полет от Австрия малко преди избухването на взрива. Той е бил в командировка в Москва, изпратен от австрийската фирма, в която работи.

Сред ранените също има чужденци - общо 21 души, като националността на 56 от пострадалите все още не ясна. Няколко души остават в критично състояние.

Атентатът е пореден удар за Русия

Атентатът е пореден удар срещу имиджа на Русия в седмицата, когато Медведев трябваше да представи възможностите за инвестиции в страната по време на световния икономически форум в Давос, Швейцария, предаде Ройтерс. От Кремъл заявиха, че посещението на президента в Давос е отложено, но не и отменено.

На съвещание с ръководството на Федералната служба за сигурност (ФСС) руският президент съобщи, че през 2010 г. броят на терористичните актове в Русия се е увеличил.

Медведев постави пред ФСС задачата да се бори с разпалването на междунационална вражда, с пропагандата на ксенофобията и насилието. Тези явления подкопават основите на нашата многонационална държава, заяви президентът. Това е още една фундаментална заплаха за съществуването на държавата, наред с тероризма, посочи Медведев.

Той нареди са се обърне максимално внимание на антитерористичната защита на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Владивосток през 2012 г., Универсиадата в Казан през 2013 г. и Олимпиадата в Сочи през 2014 г.

Все още никой не е поел отговорност за атентата

Руски медии съобщиха във вторник, че са разпознати 25 от загиналите при атентата 35 души. Те са идентифицирани въз основа на намерените в тях лични документи. Самоличността на останалите още не е установена.

В болници са приети 111 ранени. Сред тях има 15 чужденци - петима граждани на Таджикистан, словенка, гражданин на Словакия, сърбин, германка, двама нигерийци, по един гражданин на Молдова, Италия, Франция и Узбекистан.

Основната версия е, че на летището се е самовзривил мъж на възраст между 30 и 40 години, едър, по-скоро с европейска външност.

По-рано различни източници посочиха за автор на атентата мъж, който според очевидци е бил с типични за Кавказ черти на лицето. Предполага се, че той е стоял в залата за посрещане и е носел бомбата в куфар.

Все още никой не е поел отговорност за нападението, но според разследващите най-вероятно извършителите са чеченски терористи.

Източник на РИА Новости отбелязва, че хората от транспортната милиция си затваряли очите пред факта, че в зоната на летището постоянно имало външни лица, включително шофьори на частни таксита, "налагали собствени правила". В зоната за пристигащи не е имало елементарни мерки за контрол, независимо че ръководството неведнъж правело забележки.

След атентата мерките за сигурност на "Домодедово" са засилени. Във вторник бяха задействани скенерите за метал на главния вход, проверява се и багажът на пътниците, съобщи Нюзру. Според РИА Новости, скенерите били изключени преди няколко дни. На централния вход не се прави личен обиск на посетителите на летището, тъй като след това ги очакват още няколко проверки.

Взривното устройство направено от пластичен експлозив

Взривното устройство, активирано в понеделник следобед от атентатор самоубиец на летището, е било направено от пластичен експлозив, съобщи Интерфакс, като се позова на източник от руските правохранителни органи.

Руски медии посочват различни данни за мощността на експлозията в тротилов еквивалент - "от 3 до 7, но най-често 5 килограма", предаде РИА Новости.

Пет килограма са твърде много, изтъква агенцията и напомня, че толкова тротил съдържа например един артилерийски снаряд калибър 152-155 милиметра или мощна противотанкова мина.

Експлозията с мощност 4 килограма в тротилов еквивалент в московското метро на 6 февруари 2004 г. отне живота на 41 души, а 250 бяха ранени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.