Медведев предлага руснаците да предплащат комуналните услуги

Руският премиер Дмитрий Медведев е поръчал на различните министерства да проучат възможността гражданите да бъдат задължени да предплащат предоставяните им комунални услуги. В момента руснаците имат срок да си погасят сметките за съответния месец до десето число на следващия, сега Медведев иска това да става до 10-о число на текущия месец.

 

Идеята е лансирана на правителствено заседание на 29 октомври, съобщава "Комерсант", в хода на обсъждането как да се сложи край на неплащането на природния газ от страна на потребителите, което било описано от премиера като "газов комунизъм".

 

Изданието обаче посочва, че ако това се въведе, на практика потребителите ще кредитират безлихвено компаниите за комунални услуги.

 

Медведев е поръчал на регионалното и икономическото министерства, както и на Федералната служба по тарифите заедно с "Газпром" да разработят предложения за поправки в Жилищния кодекс относно сроковете за плащане на ползване на жилищното помещение и предоставяните в него услуги, както и да се предвиди възможност потребителите да плащат за газ, ток и вода отделно и директно на снабдяващите го компании, а не на съответното жилищно-комунално стопанство, отговарящо за имота.

 

Целта на промяната е да засили финансовата дисциплина сред гражданите и най-вече в сферата на газовите доставки, където потребителите на руския пазар дължат на "Газпром" над 100 млрд. рубли.

 

Чиновниците трябва да разработят и нови правила за доставка на газ за осигуряване на комунално-битовите услуги, според които при неплатена сметка газоподаването ще може да се спира в 20-дневен, а не както е сега – едномесечен, срок от уведомяване на некоректния клиент, че предстои такава мярка.

 

В същото време 52процента от руснаците се оплакват от качеството на предлаганите им услуги в жилищно-комуналните стопанства.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?