Медведев предупреди за опасност от нова надпревара във въоръжаването

Медведев предупреди за опасност от нова надпревара във въоръжаването
Ако не бъде постигнато споразумение със Запада за противоракетната отбрана (ПРО), през следващото десетилетие може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването, обяви в своето годишно обръщение към Федералното събрание руският президент Дмитрий Медведев. Той призова за сътрудничество със САЩ и Европейския съюз в тази насока.

"През следващите 10 години ни очакват следните алтернативи - или да постигнем споразумение за противоракетната отбрана и да създадем механизъм за пълно сътрудничество, или, ако не постигнем конструктивно споразумение, ще започне нова фаза на надпревара във въоръжаването", заяви руският държавен глава.

Като важна задача той постави създаването на високотехнологични въоръжени сили на страната, за което ще трябват 20 трилиони рубли, и заяви, че Русия е готова заедно със заинтересованите страни да работи върху механизъм за противодействие на разпространението на ракети, вкл. в областта на ПРО.

Преди десетина дни по време на заседанието на Съвета НАТО-Русия в Лисабон Медведев прие предложението на алианса за сътрудничество в противоракетната отбрана, като самият той предложи създаване в Европа на т.н. секторална система за ПРО, подялба на отговорностите в рамките на европейската ПРО, в която Русия била готова да участва изключително на равноправна основа.

Грижата за бъдещото поколение - задача номер едно за Русия

Грижата за бъдещото поколение е задача номер едно за Русия, заяви Медведев, като отбеляза, че тази тема за пръв път заема централно място в президентското послание.

"Грижата за бъдещото поколение - това са най-сигурните, разумни и благородни инвестиции", заяви руският лидер. Общество, в което правата на детето са реално защитени, не е само по-добро и по-човечно - то се развива по-бързо и по-добре, посочи Медведев.

Той възложи на всички руски региони да вземат мерки за пълно подсигуряване на места в детските заведения и внесе законопроект за въвеждане на по-строги наказания за насилие спрямо деца. Самото понятие "изоставени деца" трябва да изчезне от живота на хората в Русия, заяви президентът.

По думите му през миналата година за пръв път Русия е регистрирала прираст в населението за последните 15 години. Той предложи да бъде повишен достъпът и качеството на медицинската и социалната помощ за майките и децата, да се модернизират детските поликлиники и болници и да се оказва подкрепа за младите и многодетните семейства, главно със жилища.

Речта на руският президент продължи час и 12 минути, от които 40 минути бяха посветени на децата. Думите му бяха прекъсвани 28 пъти от аплодисментите на членовете на Федералното събрание - Съвета на федерацията и Държавната дума, посочва ИТАР-ТАСС.

Медведев предложи на парламентаристите в Русия да бъде въведена пропорционална или смесена система за изборите за органи на местната власт, в които депутатите са 20 и повече човека. Той обясни, че това ще сближи партиите с избирателите.

Модернизация и борба с корупцията

Президентът препоръча на правителството, чийто председател Владимир Путин бе на първия ред в залата, не по-малко от половината икономии от разходи и част от допълнителните приходи в бюджета да бъдат предназначени за приоритетите на модернизацията. По думите му ресурсите, с които разполага страната, трябва да бъдат използвани за създаването на нови конкурентноспособни стоки и услуги, за милиони нови работни места, иновации, развитие на дребния и среден бизнес и разширяване на професионалните и социалните перспективи на руснаците.

Медведев обвини правоприлагащите органи в Русия, че са свързани с групировки на организираната престъпност и призова за увеличаване на глобите за вземане на подкупи. За да се ограничи корупцията, трябва да се реформира системата за държавни поръчки, подчерта Медведев, цитиран от Ройтерс.

Борбата с корупцията е наша принципна задача. Рушветчийството и търговският подкуп трябва да се наказват с глоби, които да са стократно по-големи от размера на подкупа, а посредничеството при искане на подкупи трябва да се криминализира, каза Медведев.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?