Медведев призна алкохолизма за национално бедствие на Русия

Медведев призна алкохолизма за национално бедствие на Русия

Предприетите в последните години мерки за намаляване на потреблението на алкохол в Русия не доведоха до реални резултати, заяви руският президент Дмитрий Медведев в сряда по време на съвещание за борбата с алкохолизма

Според оценката на Медведев, затягането на изискванията за производство и оборот на алкохолната продукция, ограничаването на рекламата на спиртните напитки и увеличаването на наказанията за шофиране в нетрезво състоянието не са довели до никаква положителна промяна.

“Ако трябва да си говорим откровено, алкохолизмът в страната ни е придобил характер на национално бедствие“, призна държавният глава. Той илюстрира коментара си с данни на Министерството на здравеопазването, според които потреблението на алкохол в страната, пресметнато в чист спирт достига 18 литра на човек, като в бройката влизат и бебетата.

“Дъхът спира като се изчисли това количество в бутилки водка“, допълни Медведев.

Пресметнато в алкохолни напитки 18 л чист спирт представлява 90 половинлитрови бутилки водка, 720 бутилки бира с 5 процента алкохол или 214 бутилки вино от 0.7 л и съдържание на алкохол 12 процента.

По думите на руския президент такава консумация на спиртни напитки превишава два пъти пределно допустимите показатели, които Световната здравна организация смята, чме са безопасни за организма.

В хода на съвещанието той заяви още, че борбата с алкохолизма трябва да има системен характер и да се провежда дългосрочно. “Най-важното е да се даде възможност на хората да водят нормален, пълноценен, здрав и трезвен живот“, подчерта Медведев. Според него е необходимо да се използва опитът на други страни, които са имали същия проблем.

Споделяне

Още от Свят