Медведев: Решението на НАТО за учения в Грузия е опасно

Медведев: Решението на НАТО за учения в Грузия е опасно

Руският президент Дмитрий Медведев разкритикува в петък "опасното решение" на НАТО да проведе военни учения в Грузия следващия месец. Според него подобни решения целят да се "покажат мускули" и да възпрепятстват подновяването на контактите между Москва и Алианса.

Ден по-рано посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин съобщи, че е помолил ученията да бъдат отложени. Според НАТО обаче планираните за периода 6 май – 1 юни учения не са заплаха за Москва и в тях няма да участва никакво тежко въоръжение.

"Мисля, че това е грешното решение, опасното решение", посочи Медведев.

Ученията са планирани преди конфликта в Казказ през август миналата година. Очаква се в тях да участват 1 300 военнослужещи от 19 страни.

ББС отбелязва, че Тбилиси се надява да се присъедини към НАТО, въпреки острата съпротива от страна на Кремъл, според който разширяването на алианса на изток заплашва руската сигурност.

В четвъртък Рогозин заяви, че тези учения са "абсурдни и провокация".

Според него аргументът, че ученията са планирани отдавна, не е основателен. "Войната е форсмажорно обстоятелство. Да провеждаш военни учения в страна, където току-що е приключила война, е невъзможно", посочи Рогозин.

Той смята, че ученията могат да бъдат използвани от грузинския президент Михаил Саакашвили в конфликта му с опозиционните партии, които в последно време проведоха серия от масови протести с искания за оставката му.

Основното обвинение на опозицията към Саакашвили е, че е провокирал войната с Русия през август миналата година.

Грузинското външно министерство от своя страна обвини Москва, че се намесва във вътрешните дела на суверенна държава и се опитва да налага волята си на международната общност. В становище на министерството се посочва, че изказванията на руски високопоставени представители повишават напрежението в региона и съдействат за неговата дестабилизация.

Споделяне

Още от Свят