Медведев сметна, че Западът загубил 40 млрд. долара от санкциите срещу Русия

Дмитрий Медведев

Санкциите, наложени на Москва за ролята ѝ в украинската криза, вредят както на руската икономика, така и на западните икономики, каза руският премиер Дмитрий Медведев в сряда в интервю в ефир за основните руски телевизии.

Санкциите вредят на икономиките и компаниите на страните, наложили санкциите, толкова колкото вредят и на нашите, каза руският премиер и изчисли, че руската икономика е загубила от санкциите няколко милиарда долара, а европейската - 40 милиарда тази година и 50 милиарда в бъдеще.

"Санкциите на никого не са изгодни, те са ненужни и нищо не постигат. Въобще ние през целия двадесети век живяхме в условия на перманентно въвеждани санкции. На кого това донесе полза? На никого. Това е урок, който трябва да извлечем от ситуацията", каза Медведев.

Западните санкции, наложени на Русия, се простират от замразяване на активи до забрана за достъп до чуждестранен капитал от руски компании. В отговор Москва замрази вноса на

някои видове храни от ЕС.

Руският премиер подчерта, че финансовите пазари на Изток не са затворени за Русия.

Цената на петрола и санкциите срещу Русия се отразяват на курса на рублата, призна Медведев, цитиран от ТАСС.

"Очевидно на курса на рублата влияят редица фактори. Преди всичко, разбира се, цената на петрола", каза премиерът. По думите му руската централна банка и правителството трябва да следят за спекулации на валутния пазар и да вземат мерки, тъй като те също се отразяват на рублата. Медведев каза, че спестяванията му са в рубли и той "е в една лодка" с населението.

Според него, рублата е недооценена и ще има преоценка, но засега не може да се каже кога. В дългосрочен план същественото отслабване на курса на рублата не е изгодно за руската икономика, отбеляза руският премиер.

Той очаква тази година да бъде отчетен растеж на брутния вътрешен продукт, инфлацията да надхвърли 9 процента. Медведев посочи още, че не изключва възможност за корекция на бюджет 2015 година, но засега това не се прави, информира ТАСС.

По думите му, ако се променят съществено икономическите условия, ще се стигне до преразглеждане на бюджета и на заложените параметри.

Той посочи още, цитиран от Ройтерс, че на Русия е ѝ трябва доста дълго време, за да ограничи зависимостта на приходите си от енергийния износ.

Медведев посочи, че след няколко години Русия напълно ще покрива потребностите си от хранителни стоки със собствено производство и няма да са ѝ необходими чуждестранни продукти, допълни ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят