Медведев стана първият руски лидер, посетил Курилските острови

Медведев стана първият руски лидер, посетил Курилските острови

Дмитрий Медведев стана първият руски лидер, включително от времето на Съветския съюз, посетил завладените в края на Втората световна война дотогава японски южни Курилски острови.

Русия и Япония си оспорват контрола над четирите южни острова от Курилския архипелаг, които японците наричат "Северни територии". Те бяха анексирани от тогавашния Съветски съюз на 18 август 1945 г. - три дни след капитулацията на Япония в края на Втората световна война.

Този спор не позволява на двете страни да подпишат мирен договор вече 65 години. Преговорите за статута на южните Курилски острови бяха възобновени след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но досега са безрезултатни.

Руският президент се канеше за първи път да посети Курилските острови в края на септември на връщане от Китай, но тогава, според обяснението на Кремъл, му попречиха атмосферните условия.

Тази неделя на връщане от посещение във Виетнам Медведев прекара около три и половина часа на остров Кунашир. Както пише Газета.ру, от летището, както напоследък се случвало често, президентът сам седнал зад волана на автомобила. По размитите от дъжда черни пътища на спорния остров руският държавен глава се придвижвал с японски Nissan Patrol. Той разговарял с жителите на острова, посетил геотермална централа и фабрика за преработка на морски продукти.

Посещението предизвика незабавна реакция от японска страна. Японският премиер Наото Кан изрази дълбоко съжаление по повод посещението на Медведев на южните Курилски острови. Японският министър на външните работи Сейджи Маехара извика руския посланик в Токио Михаил Бели в знак на протест. "Това са наши исконни територии", заяви японският министър на външните работи Сейджи Маехара.

Японското правителство обмисля ответни мерки, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на японската агенция Киодо. Сред вариантите били отзоваване на японския посланик в Москва или временното му връщане в Япония.

В същото време японското правителство действа много предпазливо, тъй като не желае скандал преди да срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) - форум, на който страната е домакин този месец.

Русия от своя страна заяви, че не разбира недоволството на Япония от визитата на Медведев. "Никой не може да забрани на президента на Руската федерация да посещава който и да било руски регион. Това е собствен избори на президента", лаконичен бе руският посланик в Токио Михаил Бели.

Руският външен министър Сергей Лавров също определи японската реакция като "неприемлива". Това е наша земя, руският президент посети руски земи", каза Лавров. Той добави, че Москва не смята да предприема някакви стъпки, които да затрудняват двустранното сътрудничество.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?