Медведвев иска радикални мерки срещу лошите пътища и корупцията в автошколите

Руският президент Дмитрий Медведев поиска "радикални мерки" срещу пътнотранспортните произшествия, които са нанесли материални щети за 125 милиарда евро за пет години, предават агенциите в четвъртък.

"Трябва да вземем твърди, дори радикални мерки в някои области", заяви Медведев, след като разкритикува повсеместната корупция в автошколите и пропуски в работата на пътната милиция.

От началото на годината в Русия са загинали над 11 000 души в пътни катастрофи, а над 110 000 са ранени, подчерта той.

"В сравнение с Европа, в Русия рискът човек да загине на пътя е един от най-високите", заяви руският президент на заседание, посветено на безопасността по пътищата.

През последните пет години руската икономика е загубила 5500 милиарда рубли (125 милиарда евро) заради пътнотранспортни произшествия. "Това число е съпоставимо с разходите за общественото здравеопазване за същия период", отбеляза Медведев.

Той разкритикува школите за подготовка на нови шофьори. "Знаем как се получава шофьорска книжка. Навсякъде подкупи", заяви руският президент. Така той призна публично съществуването на тази разпространена практика за получаване на книжка, отбелязва АФП.

Медведев отправи критики и към пътната милиция, смятана за един от най-корумпираните държавни органи. "Служителите ѝ не се опитват да предотвратят катастрофи, а наказват извършените нарушения", изтъкна той.

Пътните катастрофи със смъртен изход са често срещани в Русия заради лошото състояние на пътищата, остарелите коли, които продължават да са в движение и шофирането в нетрезво състояние, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят