Мегаделото "Софийски имоти" отложено заради процесуални пропуски

Мегаделото "Софийски имоти" отложено заради процесуални пропуски

Мегаделото "Софийски имоти" не тръгна в понеделник заради процесуални нарушения. На двама от общо 14-те подсъдими – Николай Даулов и Детелина Мильова, не са били връчени копия от обвинителния акт в законовия срок и затова Софийският градски съд отложи делото за 24 март.

Двама бивши изпълнителни директори на общинското дружество "Софийски имоти", членове на съвета на директорите и оценители са обвинени, че са нанесли щети на общината за над 2 млн. лв. Те са участвали в схема за продажба на общинска собственост на занижени цени.

Срещу един от бившите изпълнителни директори на дружеството - Тошко Добрев - е повдигнато обвинение за сключени предварителни договори, а срещу Петър Савов - за окончателни договори.

Членовете на съвета на директорите на дружеството ще бъдат съдени и затова, че не са контролирали действията в дружеството.

Тошко Добрев заяви в понеделник, че обвинението по това дело е "голяма грешка" и общината всъщност не е претърпяла щети. Той обясни,че по една от сделките е бил подведен под отговорност за 2 лева. Прокурорът по делото Пламен Панайотов отрече твърденията на Добрев. Обвинителят съобщи, че по аферата се очаква да бъдат внесени още няколко дела. Ще има и второ обвинение срещу Тошко Добрев отново за сключени неизгодни сделки.

Преди месец, когато прокуратурата внесе обвинителния акт по днешното дело, стана ясно, че то е само за 1 процент от нарушенията в общинското дружество.

Прокурорите са отделили материали по още близо 10 дела, като е възможно да станат и повече. Очаква се този месец прокуратурата да повдигне нови обвинения.

Освен срещу Тощко Добрев и Петър Савов, обвинения са повдигнати срещу бившите членове на Съвета на директорите на "Софийски имоти" Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчева и Емилия Бакърджиева – съпруга на бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев.

Сред обвинените са и лицензираните оценители Милена Владимирова, Николай Даулов, Маргаритка Григорова - Николова, Светослав Симеонов и Детелина Мильова за даване на невярна оценка или заключение за стойност на имуществата.

Наблюдаващите прокурори по делото заявиха след съдебното заседание, че те смятат, че са събрали достатъчно доказателства, за да изправят тези хора пред съда. Те заявиха, че в това обвинение става въпрос не за колективна отговорност, а за лична отговорност при взимане на решения от колективен орган.

По думите им, всеки един носи лична отговорност. Това е нещо ново в българското наказателно право и то за пръв път влиза в съда като обвинителна теза.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?