Мегаделото за износа на ток може да бъде възобновено

Мегаделото за износа на ток може да бъде възобновено

Върховната касационна прокуратура (ВКП) си е поставила срок 10 дни, за да реши дали да бъде възобновено делото за сделките на НЕК за износ на електроенергия чрез посредници, стана ясно от коментар на главния прокурор Сотир Цацаров.

В началото на седмицата председателят на анкетната антикорупционна комисия в Народното събрание Яне Янев отново повдигна въпроса за договорите за продажба на ток на НЕК с регистрираното в Швейцария дружество ЕФТ.

В отговор на въпрос главният прокурор припомни в четвъртък, че делото е започнало през 2007 година, а по него има експертиза от двама професори и един доцент, че в периода 2004-2007 г. НЕК е продавала ток на на ЕФТ на занижени цени и без да има проведен търг. По информация на Mediapool експертизата показва, че нанесената на държавното дружество щета е 90 милиона лева. Цацаров потвърди, че веднага след излизането на експертизата прокурорът по делото Пламен Панайотов е махнат от разследването след постъпила жалба от един от бившите директори на НЕК, който е замесен в сделките. Той се е оплакал, че прокурорът е предубеден и е цитирал изявленията на Панайотов пред медиите.

На принципа на случайното разпределение произнасянето по искането за отвод на Панайотов се е паднало на скандално известния напоследък прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратурата. В началото на тази година той бе обвинен за неправомерно прекратяване на делото за пране на пари по аферата "САПАРД". През 2010 г. прокурор Ненков се произнася и потвърждава, че прокурор Панайотов, който е довел делото до експертиза с доказана щета, трябва да бъде отстранен от случая. Интересното е, че прокурор Панайотов е отведен по жалба на човек, който не фигурира като обвиняем по делото.

След като делото е взето от Панайотов, то е връчено на прокурора от Софийската градска прокуратура Стефан Тафров. Цацаров заяви, че това не е станало чрез случайно разпределение. За това отговорност би трябвало да носи градският прокурор Николай Кокинов. Самият Тафров е решил да прекрати разследването, след като е поискал мнението на Държавна финансова инспекция, която казала, че няма нарушение при сделките на НЕК с износа на ток. При това положение експертизата по делото е пренебрегната. Постановлението за прекратяване на случая е окончателно потвърдено от върховния прокурор Христо Граматиков. Цацаров уточни, че и в този случай няма данни да е извършено случайно разпределение, което е задължително.

"Имам резерви на начина, по който делото е разпределено, но това е предмет на дисциплинарно производство. За Стойчо Ненков аз не мога да намеря негови нарушения, след като е определен законосъобразно. За останалите дали има нарушения ще разберем – дали са се произнесли законосъобразно, ще разберем.

Но когато някой твърди в конкретния случай подкуп или политически натиск, или и двете, за да направи едно такова смело твърдение, трябва да го докаже, защото дали са действали законосъобразно или не, ние ще преценим в рамките на служебния контрол, но не може така с лека ръка върху магистрати, независимо кои са те, да бъдат поставени не оценки, а да бъдат съобщавани директно факти", коментира Сотир Цацаров.

"Няма да посоча дали този или онзи е виновен, редно е проверяващите да свършат работата си не в резултат на изказване на главния прокурор. Аз няма да посоча този или онзи е виновен. Ще го посоча, ако имам констатации. Но на този етап нямаме никакви данни някой да е получил подкуп или му е упражнено влияние. Ако имаме, ще ви съобщя", каза Цацаров, препращайки към думите на Яне Янев от началото на седмицата.
Главният прокурор обясни, че очаква доказателства от Янев, че има корупция на прокурори по това дело.

Той не се ангажира с крайни срокове и отбеляза, че прокуратурата няма намерение да действа като пожарна команда.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?