Мегахолдингът ВиК ще има търговец на ток

Над 117 млн. лв. са неплатените сметки за вода на 30 ВиК дружества

Мегахолдингът ВиК  ще има търговец на ток

В структурата на новия мегахолдинг ВиК ще има и търговец на ток. Това ще позволи на ВиК дружествата да намалят разходите си за електроенергия с около 30%, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на среща в КНСБ по проблемите на ВиК отрасъла.

В момента ВиК операторите купуват ток на свободния пазар и това доведе до скок на разходите им до 70%, въпреки направените инвестиции и редуцираните количества потребявана електрическа енергия, каза Нанков.

Със създаването на холдинговата структура този проблем ще бъде решен, а с част от освободения паричен ресурс ще могат да се повишат заплатите в отрасъла, обясни замекстник-министърът.

Миналата сряда правителството реши да създаде държавен ВиК холдинг, в който да бъдат налети 1 млрд. лв. от бюджета за изграждане и ремонт на водната инфраструктура. В него ще влязат всички сегашни държавни ВиК дружества, които са 14, както и акциите от тези, които държавата има над 50% от капитала (такива са 16 оператора).

КНСБ иска ръст на заплатите в сектора с 15%

"За нас увеличението на разходите за персонал с 15% е спешно необходимо", каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

В отрасъла са заети 16 000 души, като от тях 6500 са работили на минимална работна заплата през 2019 г. Повече не може да си позволим да губим кадри заради ниските възнаграждения, допълни Димитров.

Той посочи, че при средна работна заплата от 1249 лв. в страната за миналата година, във ВиК сeктора тя е 921 лв., което е с близо 40 на сто по-малко.

Над 30 млн. лв. са нужни, за да има 15% ръст на възнагражденията, каза Димитров. Според него средствата могат да дойдат както от вътрешни преструктурирания, така и от реализиране на икономии или повишаване на събираемостта.

Ресорният заместник министър не пое такъв ангажимент

Заместник-министър на регионалното развитие Николай Нанков призна, че възнагражденията в сектора са ниски. Те изостават с 300 лв. от средната работна заплата в страната. С близки до нейните нива са възнагражденията в дружествата във Варна, Пловдив и Русе, докато в Кюстендил, Перник, Видин и Монтана изостават с 37-40 на сто от средните за страната, каза Нанков.

Според него някои дружества ще могат в рамките на цялата 2020 г. да увеличат работната заплата с 14-15%, но за други това ще е трудно постижимо.

Затова, ако холдингът бъде структуриран до средата на годината, ще има ресурс да се подпомогнат дружествата в по-тежко финансово състояние за увеличаване на възнагражденията, каза заместник-министърът на регионалното развитие.

За постигане ръст на заплатите е необходимо да бъдат използвани и други източници. Като пример беше даден увеличаване на събираемостта от абонатите.

Над 117 млн. задължения от граждани и бизнеса към 30 ВиК оператора

Над 117 млн. лв. са в момента вземанията на ВиК дружествата с държавно участие от потребители. От тях 81 млн. лв. са от гражданите, каза Нанков.

Затова ще се търсят законови механизми за подобряване на събираемостта и намаляване на кражбите на вода. Те ще бъдат разписани в Закона за ВиК, който в момента се подготвя, посочи Нанков.

Ще се промени и свръх регулацията в отрасъла, защото това също пречи на ВиК дружествата да се развиват и инвестират, допълни той.

В бъдеще КЕВР трябва да регулира дългосрочното изпълнение на бизнес плановете, а не разходите на дружествата и качествените показатели, каза още Нанков.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?