Мегаскандалът е основан само на думи

Мегаскандалът между министъра на енергетиката и икономиката Румен Овчаров и шефа на следствието Ангел Александров е основан само на думи, а думите на един човек срещу друг не представляват доказателство, заяви в сряда преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Борис Велчев в отговор на въпрос на Mediapool.

Според него е много рисковано, прокуратурата да се задоволи единствено с твърденията на замесените в скандала лица без да са налице солидни доказателства, които да потвърждават техните думи.

“Това за съжаление изисква повече време”, коментира Борис Велчев днес.

В началото на скандала, в който публично бяха замесени имената на двама от действащите министри на БСП – Румен Овчаров и Асен Гагаузов, двама от заместник-министрите на икономическото ведомство - Корнелия Нинова и Делян Пеевски и шефът на следствието Ангел Александров, главният прокурор заяви, че проверката на фактите  ще продължи десетина дни. След изтичането на този срок, той уточни днес, че проверката може да продължи “мъничко повече време”, за да се намерят значими пред съда доказателства.

Думите на Борис Велчев са индиректно признание, че прокуратурата до този момент няма нищо значимо срещу замесените в скандала лица. Твърденията на Румен Овчаров и Ангел Александров са основание единствено за прокурорска проверка. “Не ни е лесно, но се опитваме да си свършим работата”, коментира главният прокурор.

Той прогнозира, че до края на юни в съда ще бъдат внесени още две дела за източването на държавния резерв. В тях няма замесени имена на действащи министри, уточни Велчев.

В същото време ВСС отказа да възстанови на работа в следствието уволнения зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски (ДПС). При постъпването му на работа в правителството, той бе освободен временно от магистратските си задължения, но щатът му се пазеше. След заповедта на премиера Сергей Станишев за неговото освобождаване, Пеевски подаде молба пред ВСС да бъде възстановен на работа в съдебната система.В сряда обаче тя бе отхвърлена. 

“След като той е уволнен от Министерски съвет, защо ние ще го връщаме на работа като следовател”, коментира председателят на Апелативен съд - Пловдив Радка Петрова. Членовете на ВСС приеха тези мотиви и с 10 гласа “против”, 8 гласа “за” за възстановяването му и 2 “въздържали” се Пеевски бе оставен без работа.

На същото заседание съдебният съвет прие оставката на следователката от Националната следствена служба (НСлС) Зоя Иванова. Тя заедно със колежката си Татяна Шарланджиева се оказаха в центъра на корупционния скандал между “Александров - Овчаров”.

 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?