Брюксел трудно променя плановете си

Меглена Кунева: ЕК защитава българските граждани, защото държавата липсва

Сн. БГНЕС

Възможността на извънреден доклад на Европейската комисия е тревожен сигнал, защото в Брюксел много трудно променят плановете си, коментира в четвъртък председателят на Движение "България за гражданите" Меглена Кунева.

 

Кунева, която е бивш еврокомисар, посочи че ЕК е институция, която работи със стабилни темпове и трудно се отмества от вече веднъж взето решение.

 

"Когато са казали, че имат предвид евентуален извънреден доклад – това е знак на засилено внимание. То обаче е в две посоки. От една страна, е съдебната ни система и по-специално Конституционният съд, който не е точно съдебната система, но най-важният сигнал на ЕК беше неразчетен в България, а той е следният: "Вие нямате диалог вътре в държавата си. Затова ние се намесваме там, където вие изобщо липсвате". Това е много сериозен проблем", заяви Кунева пред БНР.

 

Тя добави, че "изключително лош знак за България е, че българската държава не знае какво да прави с българските граждани".

 

"Европейската комисия даде силен знак, че една нормална държава, към каквато по-голямата част от българските граждани се стремят, се чува един друг, че обществото има неправителствена част, че има граждани, които трябва да бъдат чути, че всичките им тревоги, въпроси, реакции трябва да бъдат взети предвид, защото властта управлява от името и в народа. Нека да си прочетем отново същата тази конституция, която конституционните съдии трябва да знаят не просто наизуст, а трябва да прилагат духа и смисъла на закона", посочи Кунева.

 

Тя каза, че в момента България е в тежък дефицит на доверие.

 

". . . Ударът върху бизнеса със зелената енергия, но този удар, разбира се, е върху всякакъв тип бизнес - малък, среден, голям, а имаме силен сигнал за това, че нямаме държава, защото ако не си говори обществото с властта, това означава, че държавата е в силен дефицит, в изчерпване на доверието към гражданите. Имаме още случаи с не плащане на заплати на хора, които са работили по магистралите. Ако си мислим, че всичко това не отива до Брюксел и никой няма представа какво се случва в България, това е много лошо", обясни Кунева.

 

"Българската политика изключително страда от липса на честност. Ние имаме ВСС, който беше избран, на практика, без коментар. Имаме отново един партиен картел – ГЕРБ, БСП и ДПС, които изведнъж избраха, без никакви въпроси, конституционни съдии. Ако те имат някаква уговорка помежду си – нека да я кажат. Имаме след няколко дни подписване на "Южен поток". Още един щрих към портрета доколко изобщо в България има прозрачност и знаем какво се случва с нас. Ние отново нищо не знаем и трябва да подпишем като държава празен лист само защото без всякакъв дебат министър-председателят е решил, че така трябва да се постъпи. /.../ ГЕРБ се превръща все повече в неприличната партия и това е лошо не просто за ГЕРБ, а за цялата ни политическа система", коментира още Кунева.

 

Тя допълни, че Борис Велчев скоро ще се закълне като конституционен съдия, а все още гражданите нямат никаква идея кой ще бъде главен прокурор, "за да може да излезе с името, с лицето си, с опита си, с действията си пред обществото, да получи колкото се може повече въпроси и да даде колкото се може повече отговори".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?