Меглена Кунева и четиримата напуснали ДСБ споделяли общи каузи, не правели сделки

"Живеем в бойкономика"

Меглена Кунева и четиримата напуснали ДСБ споделяли общи каузи, не правели сделки

Четиримата напуснали ДСБ “млади кадри” споделяли идеологията на движението, учредено от Меглена Кунева. Това каза тя в сряда пред БНТ в коментар за увеличилото се с четирима политици сдружение “България на гражданите”. Явилата се като независим кандидат на последните президентски избори допълни, че не е правила политическа сделка с четиримата напуснали ДСБ.

"Не би могло да има сделка. Това е начин на мислене - един човек или прави сделки непрекъснато, или прави това, което трябва. Аз съм избрала втория начин и го доказвам с всяка стъпка, която правя", обясни лидерът на "България на гражданите".

Кунева отбеляза още, че младите хора в политиката трябва да получат шанс за развитие, което бе и основният аргумент за излизането от ДСБ на Прошко Прошков, Даниел Митов, Христо Ангеличин и Петър Николов.

По думите на четиримата, описвани като млади надежди в ДСБ, те напуснаха партията, защото искали да правят политика от нов тип, а вместо това се сблъскали с обидния отговор, че никой повече нямало да инвестира в тях.

В сряда Кунева обясни, че политиката е кауза, а хората в партиите не са крепостни и това трябва да бъде разбрано от партиите.

По този повод след напускането на Прошков и тримата му съпартийци лидерът на СДС Мартин Димитров цитира бившия президент Стоянов с репликата за “кебапчийските котарачета”, които търсят само собствената си изгода.

Пред БНТ Меглена Кунева разви отново тезата си за политическия картел. Тя обясни, че продължава да намира все повече доказателства за това си твърдение.

"За съжаление партиите правят картел, защото те се уговарят, когато става въпрос за избиране на Висш съдебен съвет. Преди броени месеци стана ясно как се избра Инспекторатът към Висшия съдебен съвет - просто се разделиха - 4:2:1, каквато им е сега формулата. Всеки получи своето парче и получи илюзията, че той държи Инспектората към ВСС", каза Кунева и обобщи:

"Така е за всичко и всяка власт продължава да го прави... Това не е демокрацията, към която тръгнахме в началото на 90-те. Никъде няма такива кражби и машинации на изборите, никъде няма такова срастване на политическия елит с олигархия и на олигархия с политика. Това е уникално за България."

Все едно сме в някаква бойкономика
 

Бившият еврокомисар коментира и икономическото състояние на държавата.

Не знам до каква степен българският премиер се интересува от икономика, но ние сме все едно в някаква бойкономика, в която има само стягане на коланите"”, каза тя.

По думите ѝ кабинетът не прави нищо реално за решаване на проблемите, включително и за овладяване на цените на горивата. "Правителството е най-големият търговец на време", заяви Кунева и обясни, че неслучайно почти всички новини, свързани с дейността на кабинета, са в бъдеще време.

"Отвращава ме начинът, по който се прави икономика в България. Това е безпрецедентно. Има непрекъснато разминаване на прогнозите. Това е просто некомпетентност", продължи Кунева. Според нея е недопустимо правителството да прогнозира ръст на икономиката над 2% и след това да се оказва, че е много по-малък.

Когато Международният валутен фонд (МВФ) предвижда ръст на българската икономика от 0.8 на сто за 2012 г., това е тревожно, защото означава, че няма да се изпълни изготвеният бюджет на страната ни, каза Кунева. Преди ден МВФ прогнозира такива данни за родната икономиката, като в същото време ревизира нагоре прогнозата си за ръст на световната икономика, включително по-слаба рецесия в еврозоната.

Кунева подкрепи увеличаване на пенсиите, при условие, че този ход се прави на добра икономическа основа. "Дай боже ръстът на икономиката да стигне 1 на сто, за да може тези неща да се случат", каза Кунева.

По думите ѝ проектът АЕЦ "Белене" е имал и би имал смисъл при различни параметри, "които не бяха така драстично влошени в последните години".

"Ако имаш европейски инвеститор, ако имаш доказан пазар, ако имаш прекрасна цена, нищо лошо да проучиш какви са възможностите. Но когато едно по едно всички тези елементи отпадат, просто проектът не е жизнеспособен и трябва да се намери друга алтернатива на толкова важната тема за индустриализацията на страната. Това правителство трябва да даде отчет колко време и колко пари са загубени от момента на встъпването в длъжност до сега, за да се види тези три години и половина дали всъщност не са най-скъпите години за АЕЦ "Белене", коментира Меглена Кунева.

Тя определи като правилно предложението на ЕК за създаване на общ механизъм за минимално заплащане на работниците и служителите в рамките на ЕС. "Обща методология обаче не значи, че нашите заплати ще се вдигнат. Означава, че вътре ще влизат едни и същи компоненти при изчисляването, за да може да сравняваме крушите с круши, а не всеки да слага каквото иска", каза бившият български еврокомисар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?