Меглена Кунева: Изпълнихме една трета от мерките по Плана за действие

Меглена Кунева: Изпълнихме една трета от мерките по Плана за действие

Агенцията за финансово разузнаване и Сметната палата са отличниците в изпълнение на ангажиментите по Плана за действие, каза в понеделник министърът по европейските въпроси Меглена Кунева след заседанието на Съвета по  сигурността, посветено на изпълнението на Плана за действие, одобрен от правителството и подкрепен от Народното събрание.

Според министър Кунева първият отчетен доклад, който се отнася за месец юни,  е предаден в края на миналата седмица в Брюксел. Той сочел висока степен на изпълнение на мерките.

От Плана за действие вече са изпълнени 30-35% от мерките, което, според министър Кунева, давало добри шансове на страната. В края на юли и след това на август ще има нови отчетни доклади, каза тя.

През седмица ще бъде готов важният доклад за изпълнението на стратегията "Антикорупция", който се подготвя от министъра на вътрешните работи. Той ще даде картина къде се намираме в изпълнението на антикорупционните мерки и какво още можем да направим, обясни министър Кунева. Според нея стратегията "Антикорупция " има смисъл, ако  се задвижи със същата степен на настойчивост стратегията  за прозрачност.

Много важно е в този период да има добра координация и да се постигне тясно взаимодействие между различните институции, а усилията от страна на държавата да бъдат системни, особено по отношение на тези области от доклада, идентифицирани като червени зони, които изискват спешни, целенасочени усилия от страна на държавата, отбеляза премиерът Сергей Станишев след заседанието.

Министър-председателят каза, че днес е решено съветът да заседава на две или три седмици, за  да контролира изпълнението на Плана за действие, особено в глава "Правосъдие и вътрешен ред" по отношение на борбата срещу организираната престъпност и корупцията, и да се предприемат допълнителни мерки, ако някъде има проблем или изоставане.

Проф. Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност,  посочи, че през март комисията е имала пет образувани производства, а в момента те са 55. Има образувани 11 производства за обезпечаване на имущество, придобито от престъпна дейност в полза на държавата на стойност около 4,5 млн. лв.

Николай Георгиев,  директор на дирекция Главен инспекторат посочи, че дирекцията ще се занимава с всички сигнали за корупция по високите етажи на властта. На заседанието в понеделник Съветът по сигурността е приел да  бъде изготвена процедура, според която Инспекторатът и Държавната финансова инспекция ще извършват проверки в съответните ведомства, за които има сигнали. Поет е ангажимент до 15 юли процедурата за взаимодействие между всички инспекторати и главния инспекторат по отношение на този тип сигнали да бъде подготвена, отбеляза Николай Георгиев.

В отговор на въпрос министър-председателят заяви, че ще направи проверка колко заместник-министри са подали декларациите за имотното състояние и ще се вземат мерки това да стане.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?