Меглена Кунева: Милиони българи се тревожат за честността на изборите

Причината, според нея, е в "най-овластената фигура на ГЕРБ Цветан Цветанов

Меглена Кунева

Милиони българи се тревожат за честността на предстоящия на 12 май вот за Народно събрание, коментира в сряда пред БНТ лидерът на партия Движение "България на гражданите" Меглена Кунева. В основата на опасенията на хората е фигурата на Цветан Цветанов, който оглави предизборния щаб на ГЕРБ, а допреди месец бе най-овластената политическа фигура на ГЕРБ, продължи тя.

"Хората са дълбоко обидени, дълбоко шокирани и част от причините да има ниска избирателна активност са точно в това, аз го наричам вътрешно самозапалване или вътрешно изгаряне на хората. Не всеки ще излезе и ще изкрещи, но когато си изгорял отвътре, тогава просто не вярваш и не правиш тази крачка да отидеш и да защитиш себе си, да отидеш да защитиш семейството си като гласуваш за  нормалното", обясни очакваната пасивност на гражданите Кунева.

Лидерът на партията повтори и виждането си за необходимостта от реална независимост на съдебната власт.

"Прокуратурата трябва да бъде независима от политическо влияние", заяви тя, обяснявайки, че в момента държавното обвинение е политически силно зависимо.

"Самият бивш министър-председател господин Борисов беше казал за Висшия съдебен съвет: "Тия аз не съм ги назначавал". Тоест по аргумент на противното, когато ги назначи следващите, явно той просто откровено си го каза, те се назначават - по квоти, по приятелства, по семейни кръгове и така нататък се назначават тези, които трябва да бъдат най-независими. И тогава, когато си изключително уязвим като човек, като гражданин, когато си отишъл да потърсиш правосъдие, тези хора да бъдат единствените, които могат да ти го дадат, а не някой да им вдигне телефона и да нареди точно как ще бъде третиран вашият колега господин Митов", обясни Меглена Кунева, давайки за пример привикването в прокуратурата на журналиста от Mediapool Борис Митов заради негова публикация, засягаща практики и действия в прокуратурата.

 

Според нея трябва да има "абсолютен водораздел" между политическото влияние и онези, които ни съдят и които гарантират правосъдието в България. Безспорно прокуратурата е една от тях.

По думите на Кунева нито една от двете партии – нито ГЕРБ, нито БСП - могат да бъдат алтернатива една на друга. А двете партии заедно нямали интерес от присъствието на "България на гражданите" в Народното събрание.

"ГЕРБ казват: ние сме алтернатива на БСП. Изобщо не са. Това е друго БКП, пардон БСП. Просто са с друго име, с друга абревиатура, но вътре съдържанието е абсолютно същото, даже много по-лошо, защото недемократичните методи някак си са пренесени от най-тоталитарния период на нашето битие като държава, и естествено, че може да намерят 
безчестни хора, които в последния момент да кажат: "О, не, не, ние сега ще се разграничим, ще се разочароваме". Защо сега собствено, защо след като излязоха листите?", попита Кунева, напомняйки твърде демонстративното напускане на нейната партия на близо хиляда души от пловдивската структура преди десетина дни. Напускането остави силните съмнения, че е било манипулирано и инспирирано отвън.

"Тези генно-модифицирани организми на ГЕРБ при техните 29 милиона (лева, партийна субсидия на депозит в банка, според официалния финансов отчет на ГЕРБ - бел. ред.) е възможно отново да се явят", предупреди Кунева за методите на действие на ГЕРБ.

По темата за реформата в съдебната власт Меглена Кунева коментира в сряда, че е нужна промяна в конституцията. Тя повтори тезите от програмата на партията за необходимото разделяне на управлението на съда и прокуратурата със създаване на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, намаляване квотата на народното събрание във ВСС и въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

"Колкото повече се задълбочава това отвличане на съдебната система от партийния картел, толкова повече хората ще се самозапалват отвътре - от чувството за несправедливост", каза лидерът на "България на гражданите".

Партията предлага засилване на прозрачността в съдебната система чрез по отчетите на върховните съдилища и прокуратурата, публично дискутиране на проблемите в съдебната система и анализ на причините за провала на знаковите дела.

Споделяне

Още от Избори 2013

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?