Меглена Кунева може да се кандидатира за президент

Меглена Кунева може да се кандидатира за президент

Възможно е Меглена Кунева да се кандидатира за президент, след като се завърне от Брюксел, заяви пред БНР лидерът на НДСВ Христина Христова в неделя.

Ден по-рано досегашният български еврокомисар обяви, че е отказала предложението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да оглави вътрешния мозъчен тръст на комисията наречен Бюро на европейските политически съветници и е решила да се върне в България и да се занимава с политика.

"Бях трогната от предложението на президента Барозу, направено още преди месеци, да продължа работата си в комисията на високопоставена позиция. Приех го като оценка за работата ми, която аз и екипът ми свършихме. Както казах и пред българските медии, към мен като към европейски политик има интересни предложения, които ме радват, но това от президента на комисията беше особена чест за мен. Въпреки всички тези аргументи обаче виждам моята роля в това да продължа да работя именно като политик. Каквото и да избера да правя, ще държа да имам свободата да посвещавам енергията и знанията си за по-добра България в по-добра Европа", заяви в събота Меглена Кунева.

На фона на по-ранно изявление на бившия лидер на НДСВ и премиер от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски, че не възнамерява ад участва в надпреварата за поста държавен глава, Христова коментира, че Кунева е естествено възможен претендент за президент.

“Тя е европейски политик, който 10 години се занимава с европейски проблеми, а от 2007 г. е еврокомисар. Лице е на партията и аз много се радвам, че тя, връщайки се в България, ще допринесе с европейския си опит за българската политика“, заяви лидерът на НДСВ.

Кунева бе моторът на кампанията на НДСВ в изборите за български представители в Европейския парламент. Като водач на листата на жълтата партия тя извоюва две места за НДСВ, но самата тя отказа да стане евродепутат.

Христина Христова каза още, че НДСВ предлага изборите за местна власт и за президент през следващата година да се проведат заедно, каквато била практиката в ЕС.

“Просто трябва да има една норма, че има ли два избора в срок от 6 месеца, те трябва да се проведат заедно, да спестим времето на хората. Много е разумно предложението. Много ни се иска да разберат тези аргументи и да подкрепят тези аргументи, разбира се, ние ще направим и специална кампания", каза лидерът на НДСВ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?