Меглена Кунева: Мястото в парламента не е самоцел

В тези избори няма личен успех и мястото в парламента не може да е самоцел.Бих се радвала  Реформаторският блок да докаже, че е принципен участник в политическия живот на България, предвидим партньор, че не поставяме партийните си интереси преди Българя. Това каза пред БНР в неделя лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Попитана за позицията ѝ като водач на листата на Реформаторите в 25-ти МИР в София, където е лидерската битка на тези избори, Кунева каза, че ситуацията в страната е тревожна и лидерите и политическите сили трябва да търсят пресечни точки между политиките си.

Аз направих всичко за Реформаторския блок да държи единството си. Т.е. за мен листата в 25-ти МИР не е самоцел, нито мястото в парламента, каза Кунева. Тя призова лидерите на партиите, които са и водачи на депутатските листи в същия район, на конструктивен дебат за дневния ред на България. Разчитам на разговор за това по кои въпроси може да се постигне съгласие между няколко или всички политически сили, допълни Кунева.

Тя напомни, че през 2018 г. България ще председателства ЕС заедно с Естония и Великобритания и трябва да посочи приоритета на Европа. Би било обидно обаче, ако дотогава не сме успели тук, у нас, да постигнем съгласие за приоритета на България, каза тя.

На въпрос за отношенията между Русия и Украйна и позицията на служебния кабинет по  документа „Визия 2020“, Меглена Кунева даде личната си оценка, че посоката на документа е правилна, но че е добре и да се даде знак на демократично мислещите хора в Русия, които не одобряват политиката на правителството си към Украйна. Кунева припомни, че още в началото на конфликта е призовала за по-строги предупредителни санкции срещу Русия.

Нашата позиция трябва да е позиция за гаранции на сигурността ни и за енергийната ни независимост и да поставим въпроса за компенсации, както направи Полша например, защото ако губим от едно партньорство, трябва да компенсираме като отворим по-широко партньорство с други страни, включително и чрез споразумението между ЕС и САЩ, обясни Кунева.

Споделяне

Още от България