Меглена Кунева: Не е фатално, ако в Реформаторския блок имаме различия

Меглена Кунева. Сн. БГНЕС

Опитваме се да направим реформаторска платформа, на която всеки може да напредва. По някои въпроси вероятно ще има различия между отделните партии. По съществените обаче трябва да има съгласие. Споява ни еднаквата оценка за ситуацията в момента, искането за предсрочни избори и желанието да демафиотизираме българската политика. Това заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в интервю за в"Банкеръ".

Тя коментира, че не изключва възможността партиите от блока да се явят заедно на избори, но това е решение, което ще вземе всяка партия от блока. Кунева каза още, че до този момент въпросът за коалиция и изборни листи не е бил обсъждан. "Каруцата никога не се слага пред коня. Трябва да се издърпа държавата, а не просто да се съединят партиите", заяви тя.

"Аз държа на Реформаторския блок, защото ние искаме и сме се съгласили да реформираме цели сектори от обществения живот. За мен най-важното е партиите да се отдръпнат, да бъдат контролирани от гражданите, да бъдат прозрачни, да има силно общество", казва още Кунева.

Лидерът на "Движение България на гражданите" коментира още, че БСП и ГЕРБ преповтарят грешките си. "В момента върви един римейк на най-лошото от българския политически живот и искам с това да се спре. Ще приема отговорността и мястото, което тази отговорност ми отрежда", категорична беше тя.

По повод коментарите на бившия премиер Бойко Борисов за Реформаторския блок, Кунева посочи като положителна стъпка факта, че "Атака" вече са неприемлив партньор за ръководството на бившите управляващи, както и че се търси отговорност от някои доскорошни ключови за ГЕРБ лица в партията. Тя заяви, че би смятала за свой успех нормализирането на която и да е партия.

По думите ѝ обаче все още няма направена преоценка на грешките на ГЕРБ, част от които продължават и при сегашното управление: "назначенията на неправилни хора, политическите чистки в администрацията, опитите за овладяване на съдебната система, медийният монопол, отказът от реформи".

Споделяне

Още по темата

Още от България