Меглена Кунева не поставя под съмнение стабилността на кабинета

За съдебната реформа: "Вече се връщаме на полето на съгласието, защо изпуснахме месеци в конфликти”

Меглена Кунева

Не поставяме под съмнение стабилността на кабинета, защото сме със сериозни намерения да свършим работата и в правителството, и в Народното събрание. Целите на ДБГ в управлението са чрез стабилност да дадем добри публични резултати за България, обяви в неделя в Стара Загора вицепремиерът по европейските политики и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

От гледна точка на правителството и Народното събрание имаме много добри резултати в сектори като повишаване на приходите, затваряне на дупките в бюджета, съдебната реформа, ясна позиция за КТБ, търсене на отговорност и излизането на цялата истина за КТБ наяве, подготовка на антикорупционното законодателство – това е нашият принос за стабилното и реформаторско управление, каза Кунева.

Тя посочи, че подкрепя усилията на министъра на правосъдието и оценява положително  промяната в тона и търсенето на консенсус между главния прокурор и правосъдния министър.

„Вече се връщаме на полето на съгласието. Въпросът е защо изпуснахме тези месеци в конфликти и колко бързо ще се навакса”, каза Кунева, без да обясни кой точно е „изпуснал” и чия е вината за конфликтите.

Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ и съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок, каза, че изпаряването на почти 5 млрд лева от КТБ е проспано от ДАНС и дирекцията ѝ за финансово разузнаване, а сигналите не са доведени до разследване и проверки.

ДБГ и РБ няма да подкрепим кандидатурите за подуправители на БНБ, които са част от бившето управление на Централната банка, тъй като имат солидарна морална отговорност за всичко, което се случи с КТБ, подчерта Зеленогорски.

Въпрос на чест е сам да си тръгне всеки от тях, вместо да чака да бъде предложен за нов мандат, каза още той. Те всички имат отношение към извършените нарушения и източването на близо 5 млрд лева, което е бюджетът на столицата за 3 години или сумата на пенсиите на всички български пенсионери за 7-8 месеца, направи сравнение Зеленогорски.

Надявам се Димитър Радев да преосмисли позицията си и да внесе друго предложение за подуправители, още повече, че няма и стабилно мнозинство и съгласие по отношение на тези трима подуправители, категоричен бе Зеленогорски.

По думите му ДБГ инициира мерките срещу изборния туризъм и премахването на „мъртвите души“, заедно с РБ и  ПФ. Бяха приети измененията в Закона за гражданската регистрация, с които игнорирахме възможността за местене на групи хора с цел гласуване, което променяше обективната подкрепа за един или друг кандидат, каза Зеленогорски.

На въпрос за кметските избори в Стара Загора, Димитър Танев, заместник-председател на ДБГ и на бюджетната комисия в парламента, отговори, че до края на юли РБ ще оповести решението си за кандидатура на Блока за кмет на Стара Загора. Не сме изчерпали всички възможности и още имаме време, каза Танев, като обяви, че в момента РБ в Стара Загора е в активни преговори.

Ръководството на ДБГ и Меглена Кунева бяха в Стара Загора за заключителната сесия на политическата академия на партията. При откриването на форума Кунева каза, че ДБГ със стила си на търсене на принципни решения и съгласие е структуроопределяща за българския политически живот партия, чиято работа в управлението и Народното събрание допринася за политическия консенсус и за реализиране на важните реформи в съдебната система, здравеопазването, антикорупцията и политическата и финансова стабилност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?