Меглена Кунева: Не прилагане, а налагане на законите със сила трябва

Меглена Кунева: Не прилагане, а налагане на законите със сила трябва

Попитахте ме за Михаил Миков и за Бойко Борисов. Ще се боря срещу тях на терена на 25-и МИР в София - това е в Банкя, в Люлин, Надежда, Овча купел, Красна поляна и т.н. Толкова по въпроса за коалициите, заяви в четвъртък вечер лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Не прилагане, а налагане на законите със сила е нужно, за да се оправи ситуацията в страната. Когато веднъж сме преживяли трагедия, истинската задача е да не се допуска нова, а това става като се принудят всички да спазват правилата. Това каза кандидат-депутатът от Реформаторския блок пред бТВ, където гостува в "Шоуто на Слави" заедно с председателя на СДС Божидар Лукарски.

Случилото се не е съдба, а резултат от неспазване на правила, каза Кунева за трагедията в Горни Лом, отнела живота на 15 души, и подчерта, че РБ категорично ще възпира практиките на заобикаляне на законите.


Нека изчакаме неделя и не предпоставяме процесите, отговори Кунева на въпрос за коалиционната политика на РБ, като подчерта, че коалициите не са сделка, нито компромис.

По думите ѝ, Блокът е сложил "на масата" реформи, от които няма да отстъпи - в съдебната система, въвеждане на електронните обществени поръчки при пълна прозрачност, недопускане до търгове на фирми, злоупотребили с публични средства, саниране на панелните сгради с прозрачни конкурси и равен достъп на малките фирми до тях, прекратяване на намесата на политици в съдебната система, борбата с корупцията.

За тези реформи трябва да се постигне голямо мнозинство, допълни Кунева и призова да се спре с преценката на политическите сили по това кой против кого е. Ако благодарение на РБ в парламента се постигнат 4 или 5 смислени реформи, това ще е полезно за България, каза още тя, но от ГЕРБ по тези реформи една дума не сме чули. По нито един от тези въпроси те отговор не са дали - за каква коалиция тогава говорите, попита Кунева и добави, че и за ГЕРБ и останалите партии важи да спазват правилата или това да им бъде наложено със сила.

На въпрос дали РБ няма да е "златният пръст" в следващия парламент, Кунева каза: "Да не сте посмели да ме сравнявате с Волен Сидеров! Нито той, нито Янев някога са подписвали коалиционни споразумения за подкрепата на една или друга политическа сила в един или в друг парламент и са извън всякакви критерии за нормална политика. Не са били нито в управлението, нито в опозиция прозрачно - те са били въздух, нищо".

РБ е нещо съвсем друго и ще участва в парламентарния живот с ясни мотиви - и когато подкрепя, и когато е против, допълни още тя.

Представителите на Реформаторите казаха, че у нас партиите разбират коалициите като политическо търгашество, докато Блокът като коалиционен съюз единствен повтаря модела на партньорство на ЕС. Не сме в политиката, за да "дюдюкаме" от последния ред на пленарната зала, а да участваме в управлението и да възпираме негативните практики, както и да налагаме правилата със сила, щом трябва, каза Кунева, а Лукарски добави, че Реформаторският блок не споделя олимпийския принцип просто за участие.

Минаха евроизборите и видяхте, че не сме се коалирали с ГЕРБ - нито преди, нито след това, както и обещахме, допълни той, а Кунева попита сценаристите дали ще са по-щастливи от коалиция БСП - ГЕРБ. Тя припомни решението на "Движение България на гражданите" да проведе вътрешен референдум по коалиционната политика с партии извън РБ и призова да се приложи същата процедури в партиите в Блока.

Кунева заяви, че ще отговори на всички въпроси и ще поеме отговорност за всяка стъпка на РБ след изборите в неделя. Имам издържливостта от тук до края на света да не се поддавам на емоция и да задържа силната позиция на Блока, каза тя.

Избори 2014. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Споделяне

Още от Избори 2014