Меглена Кунева: Няма да спра да убеждавам, че България е готова за Шенген

Няма да спра да убеждавам всички критици за влизането на България в Шенген, че ние сме готови, заяви в неделя вицепремиерът Меглена Кунева, която заедно със зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев се запозна на място с готовността на летище София за работа в съответствие с шенгенските изисквания.

Вицепремиерът, цитирана от БТА, призна, че това е по-сложен политически въпрос, но "когато трябва да бъдем преценявани според заслугите си, аз имам предвид точно това, което видях тук, и по което България работи години наред". По думите ѝ проблемът е в това, че някои страни се опитват да обвържат влизането ни в пространството за сигурност, наречено Шенген, с реформите в съдебната система.

"Борбата е доста тежка, наистина много зависим от този напредък, но аз искам всеки да си получи заслуженото - и критиките, и похвалите", каза още Кунева.

За мен Шенген е икономика и разпознаваме на професионалните усилия на хората, които работят тук. За три години, от които действа системата има само два случая, които са разпознати извън страната като потенциално опасни, с нередовни документи. Всичко останало е спряно тук, в България и аз няма да спра да го обяснявам, включително от утре в Германия, подчерта вицепремиерът.

Тя посочи, че за охрана на границите ни по Шенген са изразходвани не по-малко от 300 млн. евро. Това са пари, които трябва да дадат своята възвръщаемост през икономиката ни и през репутацията ни, каза Кунева. Освен за техническо осигуряване, вложени са средства и за подготовката на хората. "Изключително се притеснявам, че вложената техника, която е много сложна и милионите евро за системите, които и свързват с Европа ще остареят без България да е могла да получи обратно ползите от тези капиталовложения", коментира вицепремиерът.

Меглена Кунева пожела на всички 2015 г. да бъде годината, в която ще падне още една граница и ще се изгради нов мост на доверие. Дано да започнем от летището, но да продължим граница по граница да сриваме това, което ни отделя от Европа, посочи тя.

Пътниците на летище София, които са от държави от шенгенското пространство, ще се придвижват по отделни коридори - асансьори и стълби, от тези от останалите държави.

До 30 юни 2015 г. ще бъдат изградени последните четири пътеки на електронни гейтове на летището в Бургас, с което процесът ще бъде завършен, информираха от летището.

Когато България стане част от безвизовото пространство, ще осигури на идващите от Шенген пътници свободен достъп, без митническа проверка. Останалите ще бъдат внимателно проверявани.

Ако се окажат без разрешение за влизане в страната, ще се наложи да изчакат в специални помещения, които са вече изградени.

Споделяне

Още от България