Меглена Кунева: Няма печеливша позиция за Сирия, България трябва да избира

Меглена Кунева

Няма печеливша позиция за евентуална военна намеса в Сирия, но България трябва да направи избор, комементира в неделя лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

"Необходимо е широко обсъждане в Народното събрание, хората трябва да са информирани и тяхното мнение да се вземе предвид при това решение", каза пред журналисти Кунева.

"Всеки трябва да каже подкрепя ли или не военна намеса и да поеме своята отговорност - политици, граждани, институции", допълни тя.

По думите ѝ не може да остане без последици безпрецедентното използване на химическо оръжие, като се нарушава Конвенцията за неговата забрана, и избиването на мирни граждани.

"Най-добре е да се изчакат резултатите от експертизата на ООН, но, ако има непосредствена опасност за хората в Сирия, трябва да се действа. Тежестта ще изнесат САЩ, но и България ще носи своята отговорност, ако подкрепи евентуална военна намеса", каза Меглена Кунева.

"Въпрос е на цивилизационен избор, който за нас е очевиден - човешкият живот е много по-ценен от парите", посочи организационният секретар на ДБГ Найден Зеленогорски в отговор на въпрос за възможните икономически последици за България от подобен акт.

По повод на предстоящото на 21 септември Национално събрание на ДБГ - висшият форум на партията, на който ще бъде избрано ново ръководство, Зеленогорски съобщи, че кандидатурите за Националния съвет са около сто, а за председател досега единствената кандидатура е на Меглена Кунева.

Една от основните теми на форума ще бъде може ли Реформаторският блок да прерасне в предизборен проект. По думите на Кунева решението ще бъде на всички членове на ДБГ, не на ръководството.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?