Меглена Кунева обяви, че напуска НДСВ

Меглена Кунева обяви, че напуска НДСВ

Меглена Кунева е подала заявление за напускане на НДСВ, обяви самата тя на специална пресконференция в неделя.

Кунева благодари на всички от партията, с които са се борили за европейска и евроатлантическа България, както и на симпатизантите на НДСВ. Тя определи решението си като тежко и лично, и посочи, че го е обмислила добре, след разговори с много хора.

По думите ѝ това, че излиза от партията, не означава, че излиза от политиката. Напускането си тя обясни с това, че хората, които се чувстват представени от нея сега, са различни от подкрепящите партията. Тя добави, че това е станало ясно от резултатите на президентските избори.

Попитана дали други членове на НДСВ ще я последват в политическия ѝ проект, сдружението "България на гражданите", Меглена Кунева заяви, че на този етап няма как да говори за това, тъй като сдружението все още не е партия. Цитирана от БТА, тя посочи, че няма смисъл от "инженерстване в партията и няма смисъл тази партия да бъде създадена в някакъв кабинет от четири, пет, шест, двайсет души".

По думите ѝ, ако проектът се превърне в част от необходимостта, която общественото съзнание е доловило, и ако има нагласа за това, тя няма да се поколебае да направи крачката към превръщането на сдружението в партия.

Кунева съобщи, че има повече от 10 хиляди заявления за членуване в сдружението и посочи, че много хора желаят да имат политическо представителство, каквото е "България на гражданите".

Бившият български еврокомисар определи управляващите и опозицията като "една и съща монета" и заяви, че няма да влиза в картели с политически партии. Не заставам срещу партиите, а срещу тъмните сделки между тях, каза Кунева. Тя добави, че ако партиите не представляват интереса на хората, а на определени олигарси, ще продължи да бъде против тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?