Меглена Кунева остава еврокомисар

Меглена Кунева остава еврокомисар

Меглена Кунева ще продължи да бъде еврокомисар по защита на потребителите. На пресконференция в петък тя обясни, че решението ѝ е "над всякакви амбиции и личен дневен ред".

Водачът на евролистата на НДСВ Меглена Кунева, която с авторитета си на български еврокомисар спечели за партията на Симеон Сакскобургготски два мандата в Европейския парламент, имаше срок до 14 юли да реши дали ще поеме единия от тях. След оповестеното днес от нея решение НДСВ ще бъде представлявана в ЕП от следващите след Кунева в партийната листа - Антония Първанова и Станимир Илчев.

Мандатът на сегашната Европейска комисия изтича наесен, а дотогава изборът на евентуалния следващ български еврокомисар ще зависи от волята на новото правителство, което ще трябва да го номинира.

В дните след изборите бъдещият премиер Бойко Борисов на два пъти даде да се разбере, че едва ли Кунева ще бъде номинация и на неговото правителство. Днес отново потвърди тази позиция.  "Доколкото знам, тя беше преди 20-ина дни кандидат за евродепутат и я избраха. Всеки човек си прави избора. През октомври ГЕРБ ще предложи нов еврокомисар", посочи Борисов.

В телевизионно интервю в четвъртък Меглена Кунева заяви, че ще реши кой пост да избере, едва след като разговаря с Бойко Борисов. Днес тя потвърди, че такъв разговор се е състоял, но не отговори на въпроса дали след него все пак съществува опция да бъде предложена от новите управляващи за втори мандат в еврокомисията.

Същевременно от доста време комисарския пост в Брюксел се спряга името на евродепутата от ГЕРБ Румяна Желева, която е и зам.-председател на Европейската народна партия (ЕНП). А председателят на групата на ЕНП в парламента Жозеф Дол вече призова Борисов да излъчи еврокомисар, който да допринесе не само за подобряване репутацията на България, но и за засилването на влиянието на ЕНП. Меглена Кунева и нейната партия обаче принадлежат към друго политическо семейство – на либералите.

Все пак вероятността Кунева да бъде отново номинирана за еврокомисар не бива да бъде изключвана съвсем. Както заради добрите ѝ позиции в ЕК и очевидните предпочитания на сегашния и бъдещ председател на комисията Жозе Мануел Дурау Барозу, така и заради опасността България да изгуби квотата си за поста след приемането на Лисабонския договор и намаляването на общия брой комисари. Освен това, предлагайки Меглена Кунева за еврокомисар, Борисов би спечелил дивиденти както в Европа, така и в страната, демонстрирайки надпартийни критерии спрямо доказал се в ЕС политик.

Кунева мотивира решението си да остане еврокомисар с това, че така ще бъде по-полезна за хората, които са я подкрепили, и за страната, която иначе би загубила еврокомисарския пост, докато не бъде съставено българско правителство. Кунева отхвърли обвинението, че е подменила вота на хората, които са ѝ дали подкрепата си на изборите за ЕП. Тя предполагала, че може да ѝ се наложи да се изправи пред този избор и затова е давала максимално честни отговори в предизборната си кампания. Кунева отбеляза още, че подкрепата, която е получила, е била за работата ѝ като еврокомисар.

"Искам да кажа на тези, които гласуваха за мен, че оставам техния европейски политик", посочи тя.

Кунева е изразила пред Бойко Борисов готовност да окаже максимална подкрепа на новото правителство и очаква подкрепа и от негова страна за работата си като еврокомисар до края на мандата на комисията през октомври. Ще посъветва и българските депутати, че основната им роля в ЕП е да работят за правителството.

Тя призова следващите управляващи да не обвиняват ЕК в лоша комуникация и предупреди, че идват трудни месеци за България, в които ще е необходима подкрепата на комисията. Еврокомисарят предупреди, че репутацията на страната е поставена на карта, не е изключено да има и нова газова криза, а заради икономическата криза може да се наложи да поискаме подкрепа за платежния баланс.

Кунева поздрави Бойко Борисов за убедителната победа на изборите и отбеляза, че България има нужда от стабилно правителство, което да взема трудни решения.

"Сега в България трябва да сложим настрани партийните различия и да дадем всичката възможно подкрепа на този, на когото хората са дали доверие да управлява, за да успее страната", посочи Кунева.

Еврокомисарят съобщи още, че до септември ще е готова с предложението си за унифицирани сметки за ток, но тя ще бъде препоръка към доставчиците, а не директива.

В петък Меглена Кунева представи и информационната кампания за правата на потребителите в България, която ще започне по-късно този месец.

Още от Европа

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?