Меглена Кунева: Пазарът на земя обслужва единствено и само олигарсите

Удължаването на забраната за продажба на земя на чужденци е в интерес на едрите арендатори, а не на гражданите

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева. Сн. БГНЕС

От името на "Движение България на гражданите" (ДБГ) обвинявам всички български правителства от 2007 г. насам, че не направиха нищо, за да спре пазарът на земя да обслужва само и единствено олигарсите, заяви лидерът на партията Меглена Кунева на пресконференция в неделя.

"Една от фирмите, която се занимава с българската земя, се казва "Октопод". Интерес от продажбата ще имат българските граждани, но не и едрите арендатори, които плащат на собствениците жълти стотинки като аренда или като им я изкупуват. И при операциите в обработката и търговията със земя има олигарси у нас”, каза Кунева.

Затова, според нея, приказките за удължаване на забраната за продажба на земя на чужденци имат за цел да обслужат единствено интереса на големите собственици на земеделски фондове, които изкуствено поддържат ниски цени на пазара, взимат под аренда земя за жълти стотинки или я изкупуват на безценица от българските граждани.

"Четири млн. дка българска земя пустее - какво направиха управляващите в последните 4 години за преодоляване на този проблем? Истинските въпроси за земята са какво са направили няколко поредни правителства за малките собственици – взети ли са били мерки за опазване на реколтата, как се изкупува продукцията, има ли мир в българските села, или хората се заключват по домовете си и не смеят да излязат. Това са въпросите за българската земя, останалото е грозно лицемерие", коментира Кунева по повод предстоящо отпадане на забраната за продажба на земеделски площи на чужденци.

Кунева подчерта, че в ЕС тече колективно обсъждане на новите правила на вътрешния пазар при свободното движение на стоки, хора, капитали и др.

Тя отбеляза, че бившият премиер Бойко Борисов и сегашният Пламен Орешарски изнасят манипулативни данни по темата. "Преговорите по тази глава бяха затворени през 2000г. от финансовото министерство, в което г-н Орешарски беше заместник - министър и ако е искал, е можел да удължи преходните периоди", подчерта Кунева.

"Темата за земята е в областта на свободното движение на капитали и продажбата се отнася за купуването на земя от чужденци, но не въобще, а граждани на ЕС. Премиерът Орешарски би трябвало да знае добре как се е приемала тази глава при преговорите ни за членство в ЕС и тя се е водила от експерти на Министерството на финансите. Ако тогава той е имал други изчисления или възражения, би трябвало да ги е казал и да поиска по-дълъг преходен период”, заяви още първият български еврокомисар.

"На Бойко Борисов искам да напомня, че договорът за присъединяване беше подписан през 2005 г., когато той също беше част от управлението", отбеляза лидерът на ДБГ.

Кунева, която беше главен преговарящ по присъединяването на България към ЕС при управлението на Симеон Сакскобургготски, определи като проява на незнание твърденията на лидера на ГЕРБ, че преговорите са водени от БСП и ДПС.

Тя посочи, че ако премиерите са толкова загрижени за земята, са могли да използват престоя си във властта, за да създадат условия за пазара на земя, които да са в полза на гражданите.

В момента партия ГЕРБ, която настоява, че е единствената опозиция на управляващите в парламента, предлага сътрудничество на националистите от "Атака" – двете партии да не се регистрират за участие в пленарните заседания, докато предложенията на "Атака" за мораториум върху продажбата на земя на чужденци и нелегалните емигранти не влязат като първа точка в дневния ред на парламента.

Депутатът от "Атака" Явор Нотев коментира в неделя пред БНР, че е възможно да се стигне до обща инициатива с ГЕРБ по тези два въпроса "в рамките на този вече поизхабен инструмент – вот на недоверие".

Кунева каза още, че ако е на мястото на опозицията в парламента, е щяла да концентрира усилията си върху бюджет 2014, за да са сигурни българските граждани, че следващата година ще имат нормален живот. Уви, много по-лесно е да се правят вотове на недоверие, отколкото да се обсъжда бюджет, продължи тя.

Кунева заяви в Реформаторския блок, част от който е партията ѝ ДБГ, има и ясно становище по отношение на бежанците. "Готова ли е България, има ли рефлекс по отношение на риска - отговорът ни е не. Не хвърлям изцяло вината на министър Цветлин Йовчев и правителството. Не сме готови за бежанците - нямаме обществено съзнание за тях, не можем да усвоим парите, които ни се дават за това. Получили сме милиони за ромския проблем и нищо не се е променило. Никаква мисъл няма, че освен изграждането на бараки има и други проблеми - образование, здравеопазване и др. Нямаме и организация на доброволчеството”, добави още тя.

Във връзка със заявеното намерение от президента Росен Плевнелиев да сезира повторно Конституционния съд по казуса "Пеевски", Меглена Кунева заяви: "Това е сезиране с различен и много ясен въпрос. Конституционният съд е разделен, в патова ситуация. Трябва да зададем на Конституционния съд един много ясен въпрос: кога се прекратяват правомощията на едни депутат", каза Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес