Меглена Кунева подозира "комплот" на ГЕРБ за разцпление на партията й

Прошко Прошков и Меглена Кунева

Лидерът на "Движение България на гражданите" подозира комплот срещу партията в случилото се в Пловдив. ГЕРБ имат особена изгода, тъй като Бойко Борисов е водач на листата на ГЕРБ там, коментира Меглена Кунева в отговор на журналистически въпрос пресконференция в четвъртък.

"Движение България на гражданите" е неудобен проект, ГЕРБ и БСП не искат нов политически участник, защото, когато ГЕРБ се изтощи, гласовете ще прелеят в БСП и обратно, смята Кунева. Така тя отговори на въпрос дали може да се говори за заговор от политически опоненти след оттеглянето на областните координатори в Сливен и Пловдив. Добави, че ако трябва заподозрените да се сведат до едно име, това е ГЕРБ, тъй като Бойко Борисов е водач на листа в Пловдив.

В неделя координаторът на партията за Пловдив-област Дани Каназирева и група симпатизанти оттеглиха доверието си от Меглена Кунева. Каназирева, която е бивш кадър на ГЕРБ, обяви, че над 800 членове напускат "Движение България на гражданите". В отговор координаторът за Пловдив-град д-р Димитър Шишков посочи, че движението никога не е имало толкова много членове в района.

Кунева потвърди в четвъртък, че нито в областта, нито в града са получени заявления за напускане на партията. Новият областен координатор на мястото на Каназирева е Делчо Бакърджиев.

Миналата седмица част от сливенското ръководство поиска оставката на председателя на партията с мотива, че в предизборните листи се налагали хора, удобни за централата.

Кунева посочи, че не вярва на социологическите проучвания и няма да обявява резултати от такива, защото ѝ се вижда малко вероятно социолозите да хвърлят десетки хиляди левове за изследвания за собствено удоволствие. "Нашата социология е в контактите ни с хората", каза и говорителят на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Прошко Прошков. Той добави, че българите не биха гласували доверие на ГЕРБ, защото не страдат от Стокхолмски синдром и не са подвалстни на принципа "бий ме, за да те обичам". Прошков и прогнозира, че на фона на високите проценти, които социологическите проучвания дават на ГЕРБ, изборите ще поднесат изненади.

България има своята нова националноотговорна автентична десница, затова ни удрят, каза той и отбеляза, че след 12 май партията ще бъде фактор в следващото Народно събрание и символ на нормалността в политиката.

Това, което ни притеснява, не е доверието към "Движение България на гражданите", спокойни сме, защото в партията са мотивирани хора, които не се блъскат с лакти, за да влязат на всяка цена в парламента, отбеляза Кунева.

Тя коментира, че е изумена от стенограмата от заседанието на служебното правителство, защото от нея става ясно , че липсват общо около 400 милиона лева в различни сфери, сред които образование, здравеопазване, отбрана. Служебното правителство е създадено от ГЕРБ, но дори и то е ужасено от това, което заварва, каза тя и даде пример, че болницата във Видин затваря заради липса на средства.

Кунева и Прошков обявиха някои членове на листите в големите градове. В 23-и район в София, където водач на листата е Кунева, втори е авиоинженерът Сергей Петков. Проф. Камен Велев, който отговаря за образованието и науката в "Движение България на гражданите", е втори в района на Прошко Прошков – 24-и, а в 25-и – председателят на асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров. Там водач е Найден Зеленогорски.

На второ място след Калин Томов в Пловдив-град е д-р Димитър Шишков, областен координатор за града. Във Варна освен водача Даниел Вълчев кандидати са инженерът Стилиян Гроздев и бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова.

Нено Димов остава водач само на листата в Сливен.

Заместниците на Кунева – Людмила Елкова и Йонко Грозев, са се отказали да участват в листите.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013